Енергетиката ни преминава към „зелен режим“ на работа – започват проекти за ВЕЦ на Дунав и нова беземисионна ТЕЦ

Зелен водород ще се произвежда на площадка „Белене“

Енергетика / България
3E news
5464
article picture alt description

Държавната енергетика преминава в зелен режим на работа. Така може да се окачествят последните промени в Плана за възстановяване и устойчивост, с които успя да се сдобие 3eNews. От черновата на документа се вижда, че сериозни инвестиции ще бъдат направени в дъщерната компания на ТЕЦ Марица Изток 2, отговаряща за новите енергийни мощности. Предприятието ТЕЦ Марица Изток 4 ще бъде натоварено с нелеката задача да изгради нова въглищна централа, която чрез модерна технология ще изгаря въглищата на Мини Марица Изток. Новост за България ще бъде, че тази централа няма да изхвърля вредни емисии, а ще ги съхранява в специални контейнери с високо налягане.

Всичко това ще бъде подкрепено със заем от Българския енергиен холдинг. В същия план е описано как държавните Мини Марица Изток смятат да реорганизират работата си – старите рекултивирани площи на рудниците ще бъдат покрити с фотоволтаични системи. Те ще бъдат поставени на определена височина, така че да може под тях да се развива животновъдство. Тези агриволтаици ще са само част от плана на БЕХ, като към тях ще се включат и сторидж системи за съхранение на енергия. Животните пък ще бъдат прибирани в специални овчарници, където ще бъдат изградени нови био ТЕЦ.

Смелият план на за устойчиво развитие не свършва до тук. За да се компенсира работата на сегашните въглищни централи държавата е твърдо амбицирана да завърши няколко свои отколешни зелени проекта. На първо време ще бъде завършена хидроенергийната каскада „Горна Арда“. Тя е с най-голяма проектна готовност и чрез нейната дейност ще се компенсират излъчваните вредни емисии от централите в Маришкия басейн. С тази задача ще бъде натоварен НЕК, като компанията ще тегли заем за изграждане на нужните язовир и нови ВЕЦ-ове в Родопите.
Следващата стъпка от плана е изграждането и на първата българска ВЕЦ на река Дунав. Към момента управляващите планират това да бъде ВЕЦ „Никопол“. Той ще бъде изграден край едноименния град, а от румънската страна също е планирано изграждането на водна централа. В проекта за нови ВЕЦ ще бъде включен и проекта за хидровъзел „Яденица“. Там на язовирните стени по Белмекен и Чаира е предвидено да бъдат построени и фотоволтаични централи.

От БЕХ планират и кардинални промени в замразената в момента проектна компания „Бургас – Александруполис“. Предвидено е дружеството да бъде трансформирано в зелена ветроенергийна компания. Фирмата ще оперира основно в българската акватория на Черно море, където ще построи няколко офшорни вятърни парка. На следващ етап ще бъде развита и идеята за добив на водород от недрата на Черно море.

По отношение на горивото на 21 век – водорода – държавата планира ударно изграждане на електролизатори. Новите инсталации ще бъдат поставени на площадката на АЕЦ „Белене“, защото там има изградена инфраструктура и достатъчни количества вода. Електроенергията за електролизаторите ще идва по нова кабелна линия директно от АЕЦ „Козлодуй“. Идеята е по този начин у нас да започне масовото производство на бял водород. Той се получава, когато електролизаторите работят с електроенергия, произведена от АЕЦ. Проектът за това е в напреднала фаза и вероятно ще изпревари изграждането на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“, твърдят от БЕХ, позовавайки се на изчисленията от Плана за възстановяване и устойчивост.

Идеите в плана достигат и до ново висоти – нов космодрум ще бъде изграден край Белене. От него ще се изстрелват в космоса ракети, чийто товар ще бъде компресиран CO2. Чрез този нов подход страната ни ще успее да спаси планетата от вредните емисии, като ги изпраща директно във висока орбита. От намерението на страната ни е бил впечатлен дори новаторът Илън Мъск, който е обещал да подари няколко свои совалки за целта. Проектът му ще се казва SkyNet и вече са започнали преговорите за създаване на съвместно дружество между САЩ и България.

Подобни сценарии са напълно възможни и реалистични през настоящето десетилетие. Любопитното е, че дори ЕК би подкрепил повечето от проектите за енергийна независимост. Проблемът е, че днес е 1 април и 3eNews ви желае усмихнат и приятен ден!

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща