Експортната такса за електроенергия може да отпадне още този регулаторен период

Очаква се през следващата седмица в парламента да бъдат внесени поправките в енергийния закон

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
2493
article picture alt description

Очаквам,  че експортната такса за електроенергия ще отпадне още през този регулаторен период. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов  по време на дискусията в рамките на конференцията, организирана от БФИЕК „Индустриален триатлон – Климат, енергетика и околна среда“.


В тази връзка Иван Иванов уточни, че промените в енергийния закон вече са почти готови и се очаква през следващата седмица да бъдат внесени в Народното събрание.


Припомняме, че България е единствената страна в Европа, която прилага такси върху електроенергията за износ. Те се изразяват в прилагане на цени за пренос и достъп до електропреносната мрежа. През 2017 г. таксата бе 4.32 евро за MWh, а по-късно нарасна до 4,7 евро за MWh.

В рамките на презентацията си малко преди това председателят на КЕВР похвали БНЕБ и ЕСО за водените преговори за свързаност на пазарите, като обясни, че експортната такса трябва да бъде премахната. Едновременно с това, ако търговците искат да имат предвидимост трябва да хеджират риска. Това ще им осигури и устойчивост, обясни той.

 

Иван Иванов коментира също, че „не може в средата на месец март регулаторът да каже каква ще е цената на „задължение към обществото“.  Той припомни, че  „задължение на обществото“ е в зависимост от трите фактора - зелената енергия, когенерациите и т.нар. американски централи. И трите фактора са с различно значение, понякога противоположно, коментира председателят на енергийния регулатор.


Цената за „задължение към обществото“, по думите на Иван Иванов ще бъде определена „след задълбочен анализ, който КЕВР ще започне да прави след 1 април. Както и преди нашите решения ще са консервативни. Няма да позволим рязко изменение на цените, защото сме длъжни по балансиран, мъдър начин да защитим интересите на цялото общество“, заключи председателя на енергийния регулатор.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща