Експерти обмислят създаване на браншова организация за регулация на фирмите, инсталиращи соларни системи

Енергетика / България
3E news
1187
article picture alt description

Предвид големия интерес към възобновяемите източници на енергия, експерти от бизнеса алармират за сериозен проблем с липсата на регулации на фирми, които инсталират соларни централи. В България към момента няма ясен закон, наредба и условия, на които те да отговарят.

„Заради големия финансов поток в бранша, който се очаква тепърва да бъде увеличен, се появиха много фирми, които нямат опит, нямат технически познания, нямат необходимия състав, който може да осигури безопасното и адекватното монтиране и инсталиране на въпросните системи и централи. Това ще доведе в близките години до неприятни, надявам се нефатални ситуации“, коментира инж. Веселин Тодоров – експерт с дългогодишен опит в бранша.

Според инж. Веселин Тодоров и представители на други компании от бранша, трябва да се намери начин да бъде гарантирано качественото изпълнение на проектите. Според тях това би могло да се случи чрез спазване на наредби и правила, и членуване в организации, със защитен капацитет и квалификация, което да гарантира, че това, което е монтирано от изпълнителите, е направено по стандарт.

Експертите дават за пример САЩ, Австрия, Германия и Австралия, където има институции, които са сертификационни центрове и гарантират квалификацията на фирмите. В България на този етап всеки, който премине една квалификация от три месеца към частен учебен център за възобновяеми енергийни източници, вече може да прави централи до 1 мегават, което поставя качеството на изпълнените проекти под голямо съмнение.


Инж. Веселин Тодоров е основател на компанията „ВВТ Инженеринг“ и активен член на Българска соларна асоциация, Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Клуб на отбранителната индустрия. Той е специалист с дългогодишен опит в областта на енергетиката и възобновяемите източници на енергия с десетки успешно реализирани проекти.

„ВВТ Инженеринг“ има за цел да предлага иновативни стандартни и нестандартни технологични решения. Стремежът на фирмата е да задоволи технологичните нужди на своите клиенти, прилагайки модерни, качествени и финансово достъпни услуги в сферата на възобновяемите източници на енергия, мълниезащитата, индустриалното осветление и електроинженерството.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща