Експерти: Не сме готови за разговор със сериозни инвеститори за АЕЦ „Белене“

Икономика / България
Галина Александрова
281
article picture alt description

"Материалната, финансовата част на ядрения проект не е основната - става дума за устойчивост на нормативната база и на стратегическите условия, при които се реализира проектът". Това каза пред БНР Антон Иванов - енергиен експерт от Българския енергиен и минен форум. Той даде пример с преговорите с RWE преди години, при които е станало ясно от какво се интересува един стратегически инвеститор:

"Там един от въпросите, който беше поставен, е за определянето на рамките за ядрената щета - докъде е държавата, къде е инвеститорът. Ядреният риск. Въпросът за управлението на ядрените отпадъци и на отработеното ядрено гориво, където също държавата има неотменима роля. Т.е. имаме един широк кръг от въпроси, към които държавата няма начин да няма отношение".

Иванов посочи, че засега няма отговори на тези въпроси, "което ни кара да мислим, че не сме готови да влезем в сериозен разговор с едни сериозни инвеститори".

Според него е възможен и у нас т.нар. "унгарски случай", при който руската техническа част се допълва от руско финансиране, т.е. Русия е и инвеститор, и изпълнител:

"В "унгарския случай" имаме доставчик "Росатом" и междуправителствено споразумение за отпускане на заем".

По думите му Брюксел няма формално основание да откаже такъв вариант, както се вижда с проекта в Унгария: "Но ще има много въпроси от ЕС за това как е организиран проектът, какви ангажименти са поети и как този проект ще работи в рамките на един либерализиран европейски пазар. Ние трябва да имаме готови отговори на въпросите, които ще ни задават. Брюксел говори с държавите членки на ЕС, а тези държави преразказват какво им е обещал стратегическият инвеститор. Т.е. за Брюксел основната отговорност е на държавата и тя трябва да даде отговорите. Няма да видим китайски инвеститор, който седи в Брюксел и преговаря с европейските ни партньори".

Иванов прогнозира, че в конкурса за проект за АЕЦ "Белене" ще бъде избран партньор с най-голямо предпочитание и с него ще започнат дълги преговори. "Не можем да кажем от сега дали те ще завършат позитивно, или не", заключи Иванов.

Анализаторът Илиян Василев също коментира по БНТ търсенето на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“:

"Росатом" няма тези пари, за да ги инвестира в проекта. Отново стигаме до една позната ситуация още от 2006 г. – „Росатом“ тогава беше с много по-големи възможности да инвестира и искаше да участва като акционер. Нещата не са се променили! И през 2019-а година е също толкова политически и по друг начин невъзможно и трудно за прокарване ситуация, при която „Росатом“ да владее суперстратегически обект на територията на НАТО и ЕС. Но, този път се опитва една комбинация - технологията и тежестта на Русия и китайските пари, тоест руско-китайско сътрудничество на българска територия. Тази комбинация е много наивно замислена в кабинет, който не разбира особеностите на китайската политика. Идеята, че китайците ще играят младши партньор на големия руски „Росатом“, е просто наивна. Сега има и други обстоятелства – тези неща около АЕЦ „Белене“ стават около фона на една безпрецедентна криза в българската енергетика. Към уравнението трябва да отчитаме, за много голямо съжаление, и използване на АЕЦ „Белене“ вече дори в контекста на т. н. „климатични промени“. Има нови лобисти за „АЕЦ Белене“. Това е някаква убийствена война между различни кланове и интереси, всеки от които се бори за оцеляване … В енергетиката има много предприятия на изкуствено дишане, които се поддържат, само за да се поддържат съответни олигарси. Това е новото усилие - същите олигарси, които вече изцедиха възможността да вземат в енергетиката, без да произвеждат, всички те виждат в АЕЦ „Белене“ новия си шанс“, коментира Илиян Василев. 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща