Експерти в съда: Столична община не е взела достатъчно мерки срещу смога в София

Реални действия срещу замърсяването на въздуха имат доказано бърз и видим положителен ефект за здравето на хората, сочат медицински проучвания

Климат / България
3E news
765
article picture alt description

Макар и работила срещу проблема, Столична община не е предприела достатъчно мерки за справяне с проблема със смога над града. Макар да има тенденция на подобрение на ситуацията, допустимите норми на качество на въздуха не са постигнати. Това са част от изводите от отговорите на вещите лица по време на заседанието по делото срещу Столична община за мръсния въздух, което се гледа в СГС. Така в крайна сметка излиза, че местната власт не си е свършила достатъчно добре работата, за да защити населението на града от негативните здравни последици, поне в периода 2015 - 2017 г., за който бе заведен груповият иск в края на 2017 г. от „Група за чист въздух“, обединяваща няколко НПО-та, граждани и адвокати.

Изслушаната в съда здравна експертиза пък подчерта сериозния риск за здравето на столичани и гостите на града заради високите нива на замърсяване с фини прахови частици (ФПЧ). Анализът беше изготвен и представен от пулмологът д-р Александър Симидчиев. Медицинската експертиза показа, че този тип замърсяване на въздуха може да увреди остро дихателните или сърдечните системи на гражданите, има връзка и със злокачествени заболявания, както и с намалена когнитивна функция и деменция. А също така мръсният въздух може да усложни и влоши много съществуващи вече здравословни  проблеми и заболявания. 
Един от важните изводи в медицинския доклад, цитиран в съдебна зала е, че за всички видове ФПЧ няма научно установени безопасни нива на концентрации, които да не увреждат човешкото здраве. Затова и насоките на Световната здравна организация (СЗО) още от 2005 г. имат за цел да постигнат възможно най-ниските концентрации на ФПЧ във въздуха. Според цитирано изследване всяко повишаване с 10 микрограма на куб.м. над фоновото замърсяване (6 микрограма на куб.м.) повишава риска от смърт с 10%, припомнят от „За Земята“, които са един от ищците по делото. Паралелно с това въвеждането на мерки срещу замърсяването има доказано бърз и видим положителен ефект за здравето на хората, сочат медицински проучвания от последните години.

Един от изслушаните по време на съдебното заседание експерти защити съмнителната теза, че приемането от страна на Столична община на програма за качество на атмосферния въздух (ПКАВ) е само формална стъпка и липсата на такава програма не е било проблем. Вещото лице Елена Арнаудова не можа да отговори на въпроса дали администрацията на София нямаше да има по-ефективни действия, ако беше приела и изпълняваше нова програма. Вместо това общината продължава изпълнението на предходната програма, която доказано не е изпълнила целта си - постигане на нормите на за качество на въздуха. 

Следващото заседание по делото е насрочено за 11 октомври 2021 г. Дотогава могат да се предоставят допълнителни доказателства, след което се очаква решението на съда на първа инстанция.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща