Експерт: Идеята за улавяне на CO2 в комплекса „Марица Изток“ е прекрасна, но технологията не е развита

Преходът към декарбонизация на Европа минава през природен газ, и впоследствие към водород

Енергетика / България
3E news
735
article picture alt description

Оптималният сценарий за минното дело и енергетиката е плавният преход от въглища към безвъглеродна икономика в по-дългосрочен план. Това сподели Валентин Кънев, председател на Балканската черноморска петролна и газова асоциация пред Bloomberg TV България.

Според експерта конкретно лигнитните въглища на Маришкия басейн произвеждат огромно количество въглеродни емисии и повече не могат повече да бъдат използвани. Затова ЕС се насочва към преминаването към нисковъглеродна икономика чрез употребата на газовотурбинови електроцентрали. Самият преход ще се осъществява чрез газ, а в по-късен етап и чрез водород. В Европейския съюз има 300 проекта, в които изследват възможностите и приложната практика как използването на водорода влияе на енергийния сектор. Някой от плановете вече са в завършена фаза.

Проектите, касаещи водорода, са свързани с това до колко процента може да се смесва водород с природен газ. В началото е можело до 5% водород, а сега се говори за 10%, 15% и дори 20% микс с водород. Има проекти, които са по-назад в развитието си, а други са в перспектива. В по-нататъшен етап производството на водород ще бъде в по-големи мащаби и използването му ще бъде в бита. Водородът ще бъде отделен от газа и ще може да се пренася и в по-малки количества. Но до 2050 г. ще продължават се използват изкопаеми горива. Гостът споделя, че всичко това е приложимо от чисто техническа гледна точка.

Припомняме, че досегашният финансов министър Асен Василев наскоро обясни, че построяването парогазова централа в нас не е приемлив вариант, защото газифицира ли се цената на тока, няма да може се задава от България, а ще зависи от международната цена на природния газ. Валентин Кънев смята, че няма как да бъдем енергийно независими, щом сме свързани с европейската енергийна система и пазари.

„Дали чрез газ или по друг начин – това е неизбежно. Енергийната независимост се дължи на диверсификацията на източници на доставка.“

Кънев уточни, че дори, когато се разчита на един, макар и местен източник, това поставя под някаква зависимост бъдещето енергийно развитие на страната. Според него, идеята за улавяне и използване на въглеродни емисии в химическите индустрии в Маришкия басейн е прекрасна възможност, но технологиите тепърва трябва да се развиват.

„България не е готова веднага да започне този процес. Трябва да се намерят съответни геоложки структури и да се изгради такава инфраструктура.“

Подобни проекти се изработват във Великобритания, Нидерландия и процесът е плавен, но вече се преминава и в реални изпълнения.

“Процедурата е сложна и трудна за изпълнение и включва улавяне, транспортиране с танкери, вкарване в тръбопроводи и складиране в изпразнени от газ структури. Неслучайно нефтените компании са в състояние да развиват подобни проекти.“

Гостът е категоричен, че трябва държавата и частните компании да имат еднакво мнение, концепция и визия за развитието към нисковъглеродна икономика относно бъдещето на Маришкия басейн.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща