Експерт: Въглищните мощности у нас ще намалеят наполовина до 2030 г.

Енергетика / България
3E news
985
article picture alt description

След много натиск от страна на гражданското общество и енергийните експерти Министерството на енергетиката предвижда намаляване на въглищните мощности у нас почти наполовина до 2030 г. Това заяви Мартин Владимиров, старши анализатор Икономическа програма в Центъра за изследване на демокрацията, пред Bloomberg TV. По думите му Националният план за енергетика и климат все още зависи до голяма степен от биомасата и дървесината като основен източник на възобновяема енергия до 2030 г., но пък вече има много по-голяма амбиция по отношение на инвестициите във възобновяеми източници.

“АЕЦ Белене и Турски поток остават крайъгълен камък на целия проект. Те, изглежда, взимат изключително голям финансов ресурс и административна енергия от държавата”, смята анализаторът.

Владимиров коментира и плановете за преминаване към производство на електроенергия без лигнити, като разказа за пет различни сценария по темата - най-амбициозният от тях предвижда пълното затваряне на лигнитните централи до 2021 г.

“Правителството е склонно да плаща близо 1 милиард лева годишно за поддържането на лигнитните централи в България на изкуствено дишане. Този модел не е устойчив и трябва да се предприемат стъпки за затварянето на тези централи”, категоричен бе Владимиров.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща