Еко е, събираме разделно !

Климат / България
Маринела Арабаджиева
766
article picture alt description

Еко е, събираме разделно! Това беше мотото за февруари на ежемесечния конкурс, в който Портала на българските общини - Kmeta.bg, излъчва победители сред общините в България. Фаворитите бяха излъчени в онлайн допитване, в което имаха право да гласуват жителите от цялата страна. Всеки от включилите се в анкетата е дал гласа си за общината, където според него са осигурени най-добри условия за разделно събиране на отпадъците, изхвърляне на пластмасови и стъклени бутилки, хартия и картон в определените за целта сини, жълти и зелени контейнери. Това съобщиха от Българската асоциация по рециклиране (БАР).

Не без значение при излъчването на победителите е било да се вземе предвид не само създадени ли са условия за разделното събиране на боклука, но и как се възпитава населението, особено подрастващите, за опазване на природата. Деветте номинации във февруарската анкета са били:

 

- за малка община – кмет Любка Александрова (Левски), Ваньо Костин (Чупрене), Ангел Геров (Пирдоп);

 

- за средна община - Маринела Николова (Козлодуй), Добромир Добрев (Горна Оряховица), Николай Грозев (Нова Загора);

 

- за голяма община - Димитър Николов (Бургас), Иван Портних (Варна), Пламен Стоилов (Русе).

 

След приключване на електронното гласуване са определени победителите в съответните категории – Община Русе, Община Нова Загора и Община Пирдоп. Не случайно наградата за голяма община над 200 000 души отиде в крайдунавския град. Преди два месеца там заработи нова инсталация за сепариране на твърди битови отпадъци. Идеята е, освен да се реши проблемът с депонирането на отпадъците в района, но и да се отделя тази част от тях, които са подходящи за изгаряне. Така сепарираните отпадъци ще се превръщат в част от енергийния микс на местната Топлофикация, чрез които се произвежда електро и топлоенергия.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща