Един човек на два квадрата в нощните заведения

По този начин заетостта се намалява наполовина, предишното ограничение беше за един квадратен метър

Икономика / България
3E news
638
article picture alt description

Нова заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов променя изискванията за капацитета на нощните заведения, вкл. клубове и пиано барове. От полунощ на 23 октомври ще се допускат в подобни заведения по един посетител на два квадратни метра. Досегашната ограничение беше за един квадратен метър. За това се договориха здравният министър проф. Костадин АНгелов и представители на две браншови организации - Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ).

Целта е чрез увеличаване на отстоянието между посетителите, да се прекъсне епидемичният път на предаване на заболяването, обясни здравният министър.

Представителите на сдруженията поеха ангажимент мерките и ограниченията да се спазват. „Браншът ни няма да устои на още едно затваряне“, каза Ричард Алибегов, председател на СЗБ. „Ежедневно се опитваме да убедим клиентите, че не може на една маса да седят много хора. Ако искаме заведенията да работят, трябва да се спазват ограниченията“, добави той.

Другата седмица предстои среща, организирана от двете сдружения с представители на всички заведения в страната, каза още министър Ангелов. По думите му, в момента органите на полицията и на регионалните здравни инспекции проверяват заведенията и всички проверки завършват или с предписания, или със санкция.

„На всички е ясно, че затварянето на държавата води до икономически, социални и психологични последици, не искаме да затваряме държавата, а въведените мерки да се спазват от всички. Ако се постигне 80-90 процента спазване на мерките, значи сме постигнали резултат“, обясни министър Ангелов.

На пресконференцията след срещата проф. Ангелов отправи апел към журналистите: „Качвайте сигнали, тагвайте РЗИ, пращайте записи – нека имаме активно гражданско общество, което да следи.“

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща