Еврохолд е подал заявление до КЗК за сделката с ЧЕЗ

Икономика / България
Галина Александрова
515
article picture alt description

Еврохолд е подал заявление в Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ за установяване на липса на концентрация на енергийния пазар. По неофициална информация това е станало на 2 август, но от КЗК не потвърдиха за депозиран документ при тях.

Алис Ходоркова от CEZ Group прага отговори на въпрос на 3e-News: "Еврохолд ни информира, че са подали заявление до Българската Антимонополна Комисия в края на миналата седмица. Очакваме КЗК да обяви началото на административната процедура".

След подписването на предварителния договор между CEZ и Еврохолд за закупуване на бизнеса на чешката компания в България, от българския кандидат обявиха, че до две седмици ще подадат заявление в антимонополната комисия, която трябва да се произнесе дали сделката ще доведе до непозволена концентрация на пазара на електрическа енергия. Този срок мина отдавна, но нарушение няма, защото законово няма конкретно изискване в какъв период от време трябва да бъде внесено заявлението от кандидата за купувач.

Ако заявлението е внесено, КЗК трябва да обяви процедура за установяване на концентрация и да публикува документите - заявлението и решението на антимонополния оргаз за откриване на процедура, на официалния си сайт. До този момент те не са обществено достъпни, което означава, че такава все още не е стартирана.

3eNews отправи запитване към "Еврохолд" дали е подадено заявлението пред КЗК и кога е било предоставено там. Към момента от компанията не са отговорили на въпроса. Учудващо е мълчанието на компанията, след като това е информация, която поради значимия обществен интерес към сделката би трябвало да се съобщава дори без запитване от медиите.

Може да има две причини за пазенето в тайна - да не са подали заявлението, на която мисъл навежда двукратното отричане от КЗК в деловодството им да е постъпвал подобен документ, или заявлението да е депозирано, но антимонополният орган да е установил нередности или липси в документацията и да е направил предписания за коригирането им, което ще забави процеса, коментират правни експерти.

Все още се очаква да бъдат огласени резултатите от проверката на Комисията за финансов контрол. За да се стигне до финализиране на сделката "Еврохолд" трябва да получи "да" от три регулатора - КЗК, КФН и КЕВР.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща