Евростат: България е с най-мръсен въздух в ЕС

Икономика / България
Георги Велев
178
article picture alt description

България е начело на класацията за държави с най-мръсен въздух в Европа, сочат данните на Евростат. Данните обаче са за 2017 година в изследване за качеството на живот. Българите са изложени на замърсяване от 23,8 микрограма на кубичен метър при средно 14,1 за ЕС, информира в. "24 часа". Финландците дишат най-спокойно, защото техният въздух е най-чист.

Заради мръсния въздух ЕК заведе дело срещу България, в момента министерството на Нено Димов подготвя серия от мерки, за да избегнем глобата.

България заема 15-о място в ЕС по рециклиране на битовите отпадъци. 34,6% от боклука е бил преработен, покават данните. В ЕС средното ниво е 46,4%. Челното място в класацията е эа Германия, където 67,4% от битовите отпадъци се рециклират. Едва 6,4 от боклука в Малта е рециклиран и така тя е последна в класацията.

3-ият фактор за качество на живот е за домакинствата, които страдат от шум на съседите или улицата. В България те са само 9,8%. Това ни подрежда на 4-о място. Средно за ЕС 17,5% от хората се оплакват от шум.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща