Евентуална промяна в настоящата рамка по процедурата за АЕЦ "Белене" ще се дебатира

Държавна гаранция обаче няма да бъде давана, а решението на парламента за АЕЦ "Белене" е достатъчна политическа гаранция

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
644
article picture alt description

Промяна в настоящата рамка по процедурата за стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ ще се дебатира, но след като се получат всички оферти от кандидатите за стратегически инвеститори и се види кой какво иска. Трябва да е ясно каква подкрепа ще се търси.

Държавна гаранция обаче няма да бъде давана. Колкото до политическата подкрепа то настоящото решение на парламента в подкрепа на проекта за АЕЦ „Белене“ е достатъчно. Това коментира пред журналисти в рамките на традиционната конференция посветена на ядрената енергетика на Булатом председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов. 

В момента тече срокът от 90 дни след публикуването на 22 май на процедурата за избор на стратегически инвеститор в официалния вестник на ЕС.

„След като изтекат тези 90 дни и се получат необходимите оферти аз съм сигурен, че ще стигнем до дебат как държавата и по какъв начин ще гарантира този проект да се случи и да съществува във времето“, каза Николов. Поради това, че такъв тип проекти осигуряват ядрено съоръжение със срок на съществуване от 60 години, той изрази очакване, че по очертаната от парламента рамка „всеки един от участниците ще иска нещо от държавата“ – или договори за разлики, или пък нещо друго.

„Казвам: предполагам, че ще иска нещо. Тоест, при всички случаи ще възникне дебат относно бъдещето на проекта относно условието, поставено от най-добрия инвеститор. Този дебат тепърва ще предстои“.

„При всички случаи ще възникне дебат, а не че ние сме склонни да променим рамката. Да го кажа така – ако те поискат нещо извън тази рамка, която ние сме дали има два пътя – единият прекратяваме процедурата и тръгваме към резервния вариант 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“ със собствени държавни средства, или втори вариант – изменяме рамката. Нямаме друг път“, обясни Валентин Николов.

 

В отговор на въпрос дали пък третия път не е продажба на оборудването,  Николов припомни, че това е в зависимост от съгласието на „Росатом“ да купи обратно оборудването, за да го реализира на някой от осъществяваните от тях проекти. Той изрази съмнение, че това може да се случи и припомни, че това оборудване е изработено специално за площадката на Белене.

В същото време обаче се застъпи и за възможността за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Изграждането на 7-ми блок ще съпътства задействане на процедура по лицензия за площадка за 8-ми блок“, каза той, като допусна, че такъв процес ще отнеме от порядъка на 6-7 години, „защото ние имаме решение на ВАС, че ОВОС извършен през 2013 г. е добър и всеки един момент ние може да получим лицензи за площадка на 7-ми блок“.

Валентин Николов бе категоричен, че виждането на държавата е ясно: трябва да се възвърнат по някакъв начин парите вложени от НЕК като работеща ядрена мощност с ясен инвеститор с рамката одобрена към настоящия момент от парламента.

 

Председателят на комисията по енергетика в Народното събрание коментира и изказването в рамките на първия ден на конференцията на депутата от БСП и също така зам.-председател на енергийната комисия Таско Ерменков за необходимостта от държавна гаранция и гарантиране на подкрепа, ако такава е необходима в рамките на парламента.  

„Аз се опитвам да разсъждавам върху думите на господин Ерменков, че тази рамка ограничава инвеститора. Ако инвеститора дойде и каже, че е съгласен с тази рамка ще е най-добре за всички. Ако не се съгласи, казах, че ще възникне дебат. Ако възникне дебат ще трябва да се отговори, държавата склонна ли е на  отстъпки.

„Към настоящия момент не сме склонни на държавна гаранция, защото фактически очакваме от инвеститорите, а те са няколко, да проявят интерес и при този нисък политически риск от парламента“, уточни още Валентин Николов.

 

„Държавата ще подкрепя проекта по всякакъв начин в рамките на това, което е гласувано. Ние, според мен, държавна гаранция не трябва да даваме“, допълни той, като поясни още веднъж, че самият факт, че парламентът е гласувал положително е допълнителна политическа гаранция.

„Заявката на парламента е достатъчна. Досега няма парламент в света дал такава подкрепа. Най-малкото това гарантира на бъдещия инвеститор, че системните партии в парламента подкрепят този проект. Това не е малка гаранция. Оттук – нататък, ако те искат някаква гаранция, то тя трябва да се обсъжда.  Но не и държавна гаранция. Държавна гаранция означава, че ако инвеститорът вложи пари и в един момент почва да губи, държавата трябва да му изплати инвестицията“

„Затова чакаме да видим какво ще решат кандидатите и тогава ще възникне дебат по това какво искат, но поне в това правителство няма как да се получи държавна гаранция“, категоричен бе Валентин Николов.

Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев изрази очакване, че всички кандидати, заявили досега интерес ще подадат оферти. Това сочат и предварителните разговори с тях, а такива продължават да се провеждат на високо правителствено ниво.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща