До края на месец март 2021 г. дружествата от групата на EVN България ще внесат в КЕВР заявленията си за утвърждаване на нови цени от 1 юли 2021 г.

Енергетика / България
3E news
444
article picture alt description

В съответствие с нормативната уредба регулираните дружества от групата на EVN България – Електроразпределение  Юг, EVN България Електроснабдяване и EVN България Топлофикация, ще внесат в КЕВР (Комисия за енергийно и водно регулиране) до края на месец март 2021 г. заявленията си за утвърждаване на нови цени на мрежови услуги, електрическа и топлинна енергия, които да са в сила от 01.07.2021 г.

Предложените от „Електроразпределение Юг“ ЕАД цени ще са определени на база одобрените с ценовото решение от 01.07.2020 г. от КЕВР необходими приходи за текущия регулаторен период, индексирани с:
-  разликата между прогнозните количества пренесена енергия, заложени в текущия ценови период и реално достигнатите
-  разликата между прогнозната цена, заложена от КЕВР, по която разпределителните дружества купуват енергия за покриване на технологичните си разходи от Българската независима енергийна борса и цената постигната на борсовия сегмент „Ден напред“
-  разликата между прогнозни и реализирани разходи за инвестиции
-  инфлационен индекс
-   разходи, отразяващи реалните нива на цените на балансиращата енергия.

Ценовото заявление на EVN България Електроснабдяване ще отразява настъпилите промени, свързани с либерализацията на електроенергийния пазар в България, както и принципите за качествено клиентско обслужване. Предложението ни е новите цени, които ще са в сила от 01.07.2021 г., да отчитат обективно необходимите приходи на EVN България Електроснабдяване за обезпечаване на лицензионните задължения и за осигуряване изпълнението на дейности, възложени със закон, както и осигуряване на необходимите средства за изпълнение на държавната политика за енергийна ефективност.
В предложените за утвърждаване нови цени на електрическата енергия от краен снабдител са калкулирани:
-  Разходи за закупуване на електрическа енергия за осигуряване на потреблението на битови клиенти на ниско напрежение
-  Компонента за дейността крайно снабдяване, определена като  процент от утвърдената средна покупна цена за електрическа енергия
-  За поредна година дружеството ще подаде искане до КЕВР за осигуряване на необходимите средства за изпълнение на държавната политика за енергийна ефективност.

Ценовото заявление на EVN България Топлофикация ще включва:
-  действащата към датата на подаването на заявлението регулирана цена на природния газ на "Булгаргаз" ЕАД
-  норма на възвръщаемост на капитала – на база на приетата от регулатора в решение Ц-28/01.07.2020 г.
-  разходи, свързани с либерализацията на електроенергийния и газовия пазар;
-  разходи за балансиране съгласно Правилата за търговия с електрическа енергия на КЕВР и разходи за изпълнение на наложените задължения за енергийни спестявания в резултат на държавната политика за енергийна ефективност
-  разходи за закупуване на емисии въглероден диоксид
- разходи за достъп до електропреносната мрежа за произведеното количество електрическа енергия.

В случай че до изтичане на срока за подаване на ценовите заявления (31 март 2021 г.) настъпят промени в нормативната рамка, те ще бъдат отразени от дружествата.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща