До края на май трябва да е готов анализът за Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“

Енергетика / България
3E news
1343
article picture alt description

До края на месец май тази година трябва да е готов анализа, който ще даде яснота относно финансовите и икономическите параметри за евентуалното изграждане на 7 блок в АЕЦ “Козлодуй“. Това заяви преди ден  министърът на енергетика Теменужка Петкова, която бе на посещение във Враца. По изготвянето на анализа работят екипи на атомната централа и ресорното ведомство, заедно с експерти на предприятие АЕЦ “Козлодуй” Нови Мощности”, припомня ТВ “Враца”.

Министърът не се ангажира с вероятен срок за начало на строителството на новата ядрена мощност. Тя увери, че ще бъдат спазени всички изисквания на закона, ще бъде нотифицирана и Европейската комисия за намерението на страната ни да използва наличното оборудване от площадка “Белене” за изграждане на Седми блок в АЕЦ “Козлодуй”.

Припомняме, че премиерът Борисов поиска да бъдат проучени всички възможности за изграждане на нов ядрен блок на площадка 2 край АЕЦ “Козлодуй”. Той настоя да бъдат изпратени експерти от Българския енергиен холдинг в САЩ, за да проучат най-съвременните и модерни ядрени технологии, включително и за изграждане на малки модулни реактори на площадка “Козлодуй”.
Малко след разпореждането на премиера Борисов между АЕЦ “Козлодуй - Нови мощности” и американската компания NuScale бе подписан меморандум за сътрудничество в областта на малките модулни реактори.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща