До 4-ти юни търсят площадка за измервателна станция на въздуха в Русе заради сериозното замърсяване на града

Климат / България
3E news
637
article picture alt description

„До 4 юни ще бъде определена площадка за поставяне на  автоматична измервателна станция за качеството на атмосферния въздух в Русе“, съобщи министърът на околната среда и водите Асен Личев на среща с кмета на община Русе Пенчо Милков в МОСВ. На нея присъстваха и експерти от Изпълнителна агенция по околна среда (ИАОС). Автоматичната измервателна станция е на община Русе.

В същото време министърът на околната среда и водите се ангажира да възложи проверка на комплексното разрешително (КР) на голямо предприятие в града, което по думите на кмета системно се нарушава от въпросната фирма. „Гарантирам, че ако има злоупотреби, органите, които са издали разрешителното и тези, който го контролират ще си понесат административните последствия. Ако е допуснато нарушение, което води до задължително изменение на разрешителното, ще бъдат наложени санкции по най-бързия начин“, категоричен беше министър Личев.

Министър Личев се ангажира да се осъществят дипломатически контакти за включването на Община Русе в Международна експертна група Румъния - България  по спогодбата за околната среда, в която се разглежда и качеството на въздуха.

В края на миналата година след направени проверки екоинспекцията в Русе констатира, че сериозно замърсяване на града няма. Проверките бяха направени на всички предприятия в региона по разпореждане на министъра на околната среда и водите след сигнали на граждани и неправителствени организации.  Гражданите и обществеността подават сигнали, имат твърдения за замърсяване на въздуха. От друга страна институциите не установяват такива норми, коментираха тогава общински съветници. Според граждански организации, които са позлвали данни със свободен достъп замърсяване в града има. Към действащите към момента мерки и способи за контрол на замърсяването от РИОСВ тогава предложиха добавяне на Диференцираната оптична система, която не е работила от 2012 г. насам. Подобна система има в Свищов, Бургас и Силистра.

През 2018 г. градът има проблем със завода за автомобилни части и по информация на 3еNews става въпрос за проверка на комплексното разрешително на въпросния завод в Русе. Според гражданския сектор има и други родни замърсители, както и отоплението на твърдо гориво. 

 

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща