До 30 ноември може да гласувате за нов облик на панорамната площадка на Копитото

Софиянци избират между 38 проекта, одобрени по програмата на общината

Климат / България
Рая Лечева
482
article picture alt description

До 30 ноември жителите на София могат да гласуват за своя фаворит сред 38-те проекта, одобрени по програмата на Столична община “София избира”, който ще бъде финансиран от бюджета й през следващата година. По програмата са предвидени 1,5 млн. лева финансиране.

Едно от предложенията е на Дирекция на  Природен парк „Витоша“ за изграждане на панорамна площадка на Копитото. Проектът се състои от три основни елемента:

⮚ Спасителен заслон с площ от 18 м2, с 5 дървени пейки и 2 маси, като уширението пред заслона ще осигурява паркиране на 13 автомобила.

⮚ Интерпретационна алея с дължина 105 л.м. ще представлява метален мост, свързващ спасителния заслон с изгледната площадка.

⮚ Метална платформа за наблюдение е изгледна площадка с площ 110 м2, разположена върху скалите. От нея ще се откриват невероятни гледки на север и на запад  към Стара планина и Люлин планина. Ще се виждат едновременно софийската и пернишката котловини. Върху платформата ще се монтират 3 далекогледа и 6 пейки.

Наред с това ще се възстановят част от инфраструктурата в околността- подпорни стени, чешма, паркинг и част от пешеходния маршрут към х. Момина скала.

Високата кула, която се издига насред Витоша планина – Копитото е кръстена заради особената форма на върха, върху който се разполага, на височина от 1348 м. През годините, тази местност е образувала цял комплекс, който е обслужвал туристическия поток. Това не е случайно, тъй като Копитото разкрива пред себе си уникални природни дадености, свързани с красотата на планината, свежият и чист планински въздух, и уникалната панорамна гледка, която се разкрива към София.

Днес там се намира телевизионната кула “Копитото”, която обслужва цялата Софийска област, там е и свидетелството за първия лифт в България наречен Княжевския лифт – построен през далечната 1962 г.

С изграждането на новата туристическа атракция жителите и гостите на София ще могат да се отдадат на пълноценен отдих и да се насладят на  уникалните панорамни гледки към града, Плана и Стара планина. Това ще доведе и до разсредоточаване на туристическия поток от претоварените центрове „Алеко“ и „Златни мостове“.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ вярва, че този проект ще даде нов облик на една от най-посещаваните в миналото местности на Витоша. 

Оценката е, че проектът ще струва 1 млн. лева.

С предвидените от общината средства може да се финансира само един или няколко проекта, класирани на първите места, чиито общ бюджет трябва да е не повече от планираните средства от 1,5 млн. лева.

В случай че избраното проектно предложение се нуждае от работен проект, то той ще бъде изготвен от Общинското предприятие “София проект”. Половината от проектите са за подобряване на околната среда и начина на живот на хората в различни райони на София. Сред другите интересни проекти е изграждане на скейпарк в Северен парк и изграждане на увеселителен парк на езерото Панчарево. Сред идеите са още създаване на фермерски пазар в кв. “Нови Искър” и поставяне на автомати за найлон и пластмаса срещу билет за градския транспорт (пилотно поставяне в район Красно село.

Повече за всички проекти може да научите на: https://www.sofia.bg/sofia-izbira

КАК МОЖЕ ДА ГЛАСУВАТЕ:

Всеки гражданин на София може да гласува само за един проект. Системата за електронно гласуване ще позволява гласуване от един човек един път. За гласуването ще е нужно единствено човек да въведе номера на мобилния си телефон, на който ще получи код, с въвеждането на който ще потвърди избора си.

За да гласувате, е нужно: 1) да имате достъп до интернет през компютър или мобилно устройство; 2) да включите предварително услугата за местоположение (геолокация) на мобилното си устройство и за браузъра, с цел гарантиране гласуването само от територията на Столична община; 3) да посочите мобилен номер за получаване на текстово съобщение с кода за потвърждение на избора Ви.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща