Димитър Манолов: Мощностите в „Марица Изток“ трябва да се трансформират в балансиращи

Ролята му на производител на базова енергия трябва да се поеме от нови ядрени блокове, казва президентът на КТ„Подкрепа“

Енергетика / България
3E news
728
article picture alt description

Работата на ТЕЦ-овете от комплекса „Марица Изток“ трябва да се трансформира така, че от базови мощности да се превърнат в балансиращи. Такова мнение изрази президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов по време на Международен енергиен форум „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, който се провежда в София. Той отбеляза, че рамките на реорганизацията на българската енергетика, комплексът изведнъж получи по-голяма роля като производител на базова енергия. “Но сега неговото основно предназначение би трябвало да е малко по-различно – той да се занимава с балансиращата енергия, с покриването на пиковете”, отбеляза Манолов, цитиран от „Фокус“.

От друга страна обаче „Марица-Изток“ се занимава и с производство на базова енергия. В това му качество обаче, за да не се стига до нови проблеми при евентуалната му трансформация в комплекс за балансираща енергия, той трябва да бъде заменен от ядрени блокове, смята Манолов. Той апелира този дебат да започне да се води, защото трябва да приключи по някакъв начин.

Президентът на КТ „Подкрепа“ се изказа остро срещу теориите за сеизмичен риск по отношение на електроцентралите. „Приказките за сеизмичната опасност са чудовищна глупост. Няма в този смисъл предизвикателство, на което да не може да бъде отговорено. Ние, строителите, не можем построим само сграда, която да виси във въздуха. Оттам нататък всичко останало може да е по-трудно и скъпо, но проблемите се решават. Има земетресения, които не могат да бъдат овладени, но те са такива, след които няма да има смисъл нищо да бъде овладяно, защото нас няма да ни има. До тази граница строителството е в състояние да се справи и тези приказки не са състоятелни”, каза Манолов.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща