Депутатите приеха оставката на Делян Добрев

Енергетика / България
Георги Велев
610
article picture alt description

Народното събрание прие оставката на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев с 96 гласа "за", 7 "против" и 3 "въздържал се". До оставката се стигна след публикация в разследващия сайт "Биволъ". От материалът стана ясно, че роднини и близки на Добрев са се сдобили с апартаменти в София на цени, под средните за пазара. В резултат на това и след проведен разговор с министър-председателя Бойко Борисов вчера Добрев обяви, че ще подаде оставка като народен представител. Тезата на бившия вече депутат бе, че оставката му е личен акт и като знак на солидарност със своите колеги, които спазиха моралния стандарт на ГЕРБ и напуснаха постовете си само заради съмнения. Това е поредната оставка след разразилия се в последните две седмици скандал, известен като Апартаментгейт. През миналата седмица и заместник-енергийния министър Красимир Първанов доброволно напусна поста си, след като стана ясно, че е купувал имоти от строителна фирма на цени, под пазарните. За неговият пост в енергийното ведомство все още не е намерен експерт.

Това е вторият път в рамките на 44-то Народно събрание, в който Добрев подава оставка като депутат. През октомври 2017 г. той взе решението да напусне парламента заради скандала "Кумгейт", който направи разкрития за роднински назначения в община Хасково, която е в неговия избирателен район.

Тогава обаче оставката не беше приета от депутатите. Тогава се стигна до сезиране на Конституционния съд, който постанови, че народните представители не могат да гласуват против волята на колегата си. Впоследствие обаче  Добрев вече беше променил решението си и остана в парламента.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща