Депутатите одобриха ратификацията по сделката за Ф-16

Климат / Технологии
Маринела Арабаджиева
372
article picture alt description

Със 124 гласа „за“, 83 „против“ и 3 „въздържал се“ депутатите одобриха ратификацията по сделката за новите изтребители Ф-16. Гласовете си за сделката дадоха ГЕРБ, ДПС, ВМРО и двама независими.  Прогнозната цена е 1,2  милиарда щатски долара, а сделката е с ценови хоризонт до септември. Това бе и сред мотивите за отхвърляне на предложението на БСП за отлагане с 6 месеца на договорите за изтребителите.

Председателят на комисията по отбрана в НС ген. Константин Попов, който предложи повторно гласуване, защити сделката за изтребителите Ф-16 и приветства усилията на правителството да модернизира българската авиация.


„Ние купуваме един изключително съвременен самолет, с изключителни бойни способности, с огромни възможности", коментира той.
Дебатите в парламента продължиха повече от три часа и се фокусираха основно върху това  дали да се даде зелена светлина за закупуването на осем изтребителя Ф-16 от Съединените щати.


Предложението на БСП за отлагане с шест месеца на гласуването на договорите за Ф-16 бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и двама „въздържал се“. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов от трибуната на парламента припомни, че сделката е в ценови хоризонт до септември и подчерта, че никакво отлагане няма да намали цената на изтребителите: "Всяка година военната техника и оборудване нарастват като цени. За съжаление такава е ситуацията в света".


От БСП и НФСБ пък не приеха и се обявиха против ценовите параметри по сделката.


Лидерът на НФСБ Валери Симеонов, служейки си с цветисти сравнения от една страна подкрепи министрите, отговорни по преговорите за сделката, но от друго подложи под съмнение финансовите възможности на страната ни да придобие бойния самолет Ф-16. "В случая аз по никакъв начин няма да отправя упрек към уважаваните от мен колеги Красимир Каракачанов и Емил Караниколов. Те изпълняват своите служебни задължения. Но те са в ролята на клетниците от Виктор Юго. Това са едни Гаврош и Козета, които на барикада отстояват поставената задача. Но аз и моите колеги сме против сервилното, унизително и слугинажно поведение на българския парламент и българското правителство", каза Симеонов.

Депутатът от „Атака“  Десислав Чуколов обяви, че ще гласуват против сделката, тъй като, както се изрази той ще получим самолетите на завишена цена. "Тези самолети ще ги получим на една огромна завишена цена. Този договор не трябва да бъде подписан. Сега ще дадем парите накуп предварително, 2023 година ще получим първия самолет", категоричен бе депутатът от "Атака". Изказването му бе очаквано. Лидерът Волен Сидеров още по-рано се обяви против тази сделка.


Таско Ерменков от БСП също коментира ценовите параметри. „Вместо 1,8 млрд. с ДДС в момента ще правим разход 2,2 млрд. без ДДС, без мита. Аз ви заявявам от тука, че преди 2025 г. самолет в България няма да дойде“, каза той.


Лидерът на "Воля" Веселин Марешки пък  определи сделката за B-16 като "най-грабителска в историята на страната".


Сделката бе защитена от депутатите от ГЕРБ и ДПС. Те излязоха с мотиви за  бъдещето на българската армия,  модернизацията й и геополитическа ориентация на страната ни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Технологии:

Предишна
Следваща