Да се ограничат максимално безсмислените клиентелни проекти в новия вариант на Плана за възстановяване

Да се намери механизъм, който да позволи бизнес и граждани сами да генерират проекти, коментира пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Икономика / България
3E news
691
article picture alt description

Има три важни неща, едно е да се направят проектите, друго е да се получат, второ има безсмислени клиентелни проекти, има и смислени, трето предстоят избори и от това как ще се разпределят силите ще зависи кои от тях ще се случат и кои не, това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията по повод втората, междинна версия на Националния план за възстановяване и устойчивост, която отчита препоръките на бизнеса и критиките към първоначалния вариант. 

Втората версия на Националния план за възстановяване може да видите ТУК. Сега има и приложени проекти, които може да се реализират.

Трябва да има механизъм, който да позволи на бизнеса и гражданите сами да генерират проекти, каза още Тихомир Безлов. „В много отношения администрациите гледат на всичко извън тях като враждебно, което иска да им вземе паричките“, отбеляза Безлов в предаването „Преди всички“. 

Има безсмислени клиентелни проекти, които се виждат, има и смислени неща, посочи Тихомир Безлов и обвърза реализацията на Националния план за възстановяване с предстоящите избори и новото съотношение на силите. „Ще имаме друго съотношение. Надявам се да има по-голям контрол между самите политически сили. Последната година показа, че има една улица, която е готова да оказва натиск върху тази администрация и това се случва вече циклично в България, което е добре. Разбира се, имате си и всички тези икономически групировки, те си инвестират и в момента в предстоящите избори. Правят своите избори как да си инвестират парите, така че да са винаги печеливши, те ще продължат да си влияят. Въпросът е да е по-ограничено. Чудеса не се случват.“

„Проблемът на европейския опит е, че си зависи от самите държави какво ще направят с фондовете, които им се отпускат. Имаме старите примери – Ирландия и Гърция, и новите – балтийските страни и страни като нас. Има и един допълнителен филтър: съвсем безсмислените, клиентелни, компрометирани проекти - в крайна сметка не им се изплаща поисканото финансиране“, коментира Тихомир Безлов.

„Някакъв процент от средствата ще си отидат към клиентелите, за съжаление, каквото и да се случи на тези избори. Въпросът е да се намалят, ограничат максимално,“ коментира анализаторът

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща