Грийнпийс: Съдът остави ТЕЦ „Марица изток 2“ да работи, въпреки че замърсява дори съседна Гърция

Климат / България
3E news
859
article picture alt description

Административният съд в Стара Загора потвърди, че ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД замърсява въздуха и на съседна Гърция, но не отмени разрешението централата да работи безсрочно без да спазва новите норми за вредни емисии на Европейския съюз. Съдът заключи, че действия от администрацията се изискват само при “значително” замърсяване на територията на съседната държава.

„Научната общност отдавна е на мнение, че няма безопасна граница на замърсяването на въздуха и доказателствата са безспорни, че изгарянето на въглища има негативно въздействие върху човешкото здраве и околна среда на стотици километри от източника. Явно ще трябва да почакаме още, докато и в България се признае, че засегнатите в съседните държави имат право на информация и участие в процедурите по издаване на разрешения на такива инсталации.“, казва Меглена Антонова от „Грийнпийс“ - България.

Делото беше заведено от „Грийнпийс“ - България и Екологично сдружение „За Земята“ в началото на 2019 г., тъй като двете организации обжалват разрешителното за работа на теца и настояват обществото да получи яснота как ползите от съществуването на една остаряла въглищна централа надминават разходите за нейното обновяване.

Без всякаква аргументация съдът приема за достоверен доклада на консултанта Амек Фостър Уилър, с който централата твърди, че спазва законовите изисквания. Този доклад разглежда два подхода за оценка на ползите за околната среда и човешкото здраве от намаляването на емисиите на ТЕЦ „Марица изток 2“, но приема резултатите само от подхода, при който те са близо 100 пъти по-ниски. Така съдът легитимира твърдението на централата, че ползите за околната среда и човешкото здраве, ако спазва еко нормите, са несъразмерно по-ниски от разходите.

Адвокат Регина Стоилова коментира „Изключително обезпокоително е, че съдът кредитира подход, при който операторите могат просто да не оценят определени ползи за околната среда и въз основа на такъв анализ им се разрешава да нарушават екологичните стандарти. Това означава, че всяка централа може да работи без да спазва нормите, което поставя под риск човешкото здраве.“

Съдът подкрепи и администрацията, която получи зелена светлина да продължи да издава разрешителните на централите, без да се взема предвид наднорменото замърсяване в района. Гълъбово е единственото място в ЕС, в което все още системно се превишават нормите за серен диоксид. За това вече стартира наказателна процедура срещу България на Европейската комисия. Именно дейността на топлоелектроцентралите в района е основен източник на замърсяване със серен диоксид, а ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД е най-голямата централа в района и в България. Съдът обаче не смята за необходимо да изисква от компетентните органи, които издават разрешителни на централите - в случая Изпълнителната агенция по околна среда - да вземат предвид подобни факти, отразени в програмата за качество на въздуха на Гълъбово.

Наред с това, съдът е съгласен, че липсата на обществен достъп до докладите, въз основа на които е взето решението, не е съществено нарушение. Жалбоподателят се е запознал с докладите в съда, но не става ясно как другите граждани и организации следва да се запознаят с тези документи и как ще се гарантира, че обществената консултация подобрява екологичните решения без да трябва да се водят непрекъснато съдебни дела. „Грийнпийс“ - България и  „За Земята“ водят трето дело за достъп до докладите за разходите и ползите, въз основа на които [да изброим централите] са поискали да работят, без да спазват еко стандартите. Въпреки две спечелени битки в съда, ИАОС продължава да отказва достъп.

Последните две години ТЕЦ „Марица изток“ 2 е в технически фалит. Централата се утвърди като „болния човек“ в българската енергийна система. Дълбоките структурни проблеми и сгрешен бизнес модел на централата се виждат и по това, че тя една от малкото губещи компании в енергетиката през 2019. След рекордната загуба от над 355 млн. лв. през 2018 г., за миналата година ТЕЦ  „Марица изток 2” е на минус с 202 млн. лева, което изцяло се дължи на държавната помощ, а не на реформи. Но докато непрекъснато иска финансови инжекции от по поне 300 млн. лева на година за квоти за парникови емисии, ѝ е прекалено скъпо да предвиди в бюджета си 312 млн. лева за по-добри сероочистки.

Вместо да се създаде ясен план за излизане от въглищната епоха, компенсации и програми за заетост, насочени към работещите в централата, управляващите поддържат илюзията, че всичко е наред и затрудненията са временни. „Подобни съдебни решения само отлагат неизбежното закриване на замърсяващи и скъпи комплекси като ТЕЦ „Марица изток 2“. Нашата цел е да го направим възможно най-безболезнен за трудещите се в централата и цялото общество.“, казва Меглена Антонова от „Грийнпийс“ - България.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща