ГЕРБ съгласни с предложението на ДПС за отворено финансиране на политическите партии

а да имат възможност политическите партии и коалиции да поддържат своите структури, от ГЕРБ ще предложат общините и държавата да им предоставят офиси безвъзмездно

Икономика / България
Галина Александрова
316
article picture alt description

От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с един лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си и кампаниите си. Това каза пред журналисти, след среща с парламентарната група на ГЕРБ в парламента, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след среща на двете политически сили рано тази сутрин, предаде БТА.

„От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с 1 лев субсидия няма как партиите да финансират и дейността си, и кампаниите си. Нашето предложение е това да бъде публично, да няма анонимни дарения, така че мисля, че е коректно нашето предложение, все пак да има и публичност във финансирането на партиите и да се знае от кои юридически, физически лица се получават дарения“, каза Карадайъ.

Тази седмица парламентът трябва окончателно да гласува предложението на правителството за намаляване на партийните субсидии от 11 левана 1 лев за получен действителен глас. ДПС са предложили на ГЕРБ със спестените средства от субсидиите да се създаде фонд за изграждане на детски градини и освобождаване от такси за ползването им. Премиерът Бойко Борисов е предложил във фонда да има между 500 млн. и 1 млрд. лева.

Оставаме на позицията си за 1 лев партийна субсидия, заяви депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова в коментар на срещата между ГЕРБ и ДПС, на която е било обсъждано предложението на движението за цялостно премахване на партийната субсидия и въвеждане на т. нар. американски модел на открито финансиране.

„1 лев е това, което ние сме внесли и това, което ще защитаваме в зала”, категорична бе Менда Стоянова.

„За отворено финансиране трябва да се направят някакви промени, защото 1 лев е ниска субсидия и няма как партиите да бъдат едновременно с това ограничени да получават каквито и да било дарения. Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност и попълване на декларации за произход“, обясни още тя.

Менда Стоянова обяви още, че за да имат възможност политическите партии и коалиции да поддържат своите структури, от ГЕРБ ще предложат общините и държавата да им предоставят офиси безвъзмездно.

„Партиите ще имат офиси без да заплащат за тях. Ще имат субсидия от 1 лев, с която биха поели разходите за административния персонал в тези офиси. Колкото за другите разходи, по време на избори и т. н., ще си търсят подкрепа от различни видове спонсори – физически и юридически лица“, допълни още председателят на бюджетната комисия.

Досега също имаше възможност за финансирането на политическите партии от дарения и спонсорство, но новите предложения ще предвиждат това да могат да правят официално и юридически лица.

От ГЕРБ не предвиждат таван на средствата, които партиите и коалициите могат да получават. 

Същевременно мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението на БСП от седмичната програма да отпадне законопроектът, с който ще се фиксира 1 лев партийна субсидия за действителен глас от първи юли тази година.

Филип Попов настоя за удължаване на срока между първо и второ четене на промените в Закона за държавния бюджет с още една седмица с аргумента, че са необходими обществени дебати по темата.

„Тук става въпрос за връщането назад на политическата система в България. Тук става въпрос за финансирането на политическите партии, за тяхната бъдеща зависимост от неполитически ценности и интереси от частни такива. Редица неправителствени организации, експерти са заявили желание да се води дебат по тази тема, за да може да се направи предложение между първо и второ четене“, изтъкна той.

Актуализацията на държавния бюджет остана точка първа за петък, съобщи БНР.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща