ГЕРБ-СДС върнаха мандата за съставяне на правителство

Икономика / България
3E news
305
article picture alt description

Номинираният за премиер ГЕРБ-СДС Даниел Митов върна на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство след като стана ясно, че от коалицията няма да успеят да намерят подкрепа за предложения от тях проектокабинет.

Коалицията ГЕРБ -СДС като политически субект, определен на последните избори от българските граждани като най-голяма парламентарна група, е направила честно, открито и прозрачно усилие да проведе разговори с политическите партии, с които са смятали,че биха могли да водят разговори за съставяне на кабинет. Това заяви Даниел Митов и допълни, че са били подготвени с екип за разговори по политики.

За съжаление политическите партии, с които смятахме че можем да водим разговори, за мен арогантно и безотговорно, до голяма степен, проявиха политическа незрялост и отказаха разговори с нас, посочи Даниел Митов. Той припомни позицията на ГЕРБ-СДС да не бавят по никакъв начин мандата и да го върнат, ако нямат възможност за съставят правителство.

Президентът Румен Радев благодари за усилията, които са положили от ГЕРБ-СДС за сформиране на правителство. Държавният глава заяви, че в близките дни ще оповести кога ще връчи мандат на втората по численост парламентарна група за съставяне на правителство. Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог, в изграждане на доверие между политическите сили, каза президентът. България има нужда от стабилно правителство, излъчено от парламента на основата на споделени принципи и приоритети, защото само легитимно правителство,което се ползва с доверието на обществото, може да изведе страната от кризата, каза Румен Радев.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща