ГЕРБ внесе в Конституционния съд жалба срещу наложения от НС мораториум върху действията на държавните органи

Икономика / България
3E news
448
article picture alt description

ГЕРБ внесе жалба в Конституционния съд (КС) във връзка с наложения от Народното събрание мораториум върху определени действия на държавните органи.
Искането е мораториумът да бъде обявен за противоконституционен. Посочва се също така произнасяне на тълкувателно решение по отношение на мораториума, обясни пред медиите председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова. От партията имат и още едно искане, което касае „бързина на произнасянето“.

Според представителите на ГЕРБ това е важно, защото мораториумът засяга и лечебните заведения. „Считаме, че в пандемия за тях е трудно да се справят, ако не могат да се разпореждат с имуществото си - движимо и недвижимо“, посочи Десислава Атанасова. Тя обясни, че е ясно (според мораториума), че се отнемат правомощия на други власти, а според конституцията има разделение на властта (изпълнителна, законодателна б.р.).

Може да се стигне и до правен прецедент, ако се приеме разформироване на настоящата ЦИК, както предвижда приетият на първо четене проект за промени в Изборния кодекс на "Има такъв народ", и това да не може да стане, смятат също така от ГЕРБ.

Депутатът от партията Дани Каназирева уточни, че парламентарна група вече няма да се занимава повече с оставката на Мая Манолова като председател на временната комисия за проверка на управлението на Бойко Борисов. На извънреден брифинг по-рано през миналата седмица ГЕРБ заявиха, че искат оставката на Манолова, днес се отказват, а премиерът в оставка каза, че напротив, трябва да направят обратното – да оставят Манолова да действа и да говори.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща