Газовата връзка с Гърция е ключова за енергийното ни партньорство с Азербайджан

Енергетика / България
Георги Велев
693
article picture alt description

Връзката Гърция-България е една от най-важните теми на стратегическото ни енергийно партньорство с Азербайджан. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на срещата със своя колега от Азербайджан Парвиз Шахбазов. Двамата разговаряха в рамките на петото заседание на Консултативния съвет за Южния газов коридор, което се провежда в Баку, съобщиха от енергийното министерство.  

Министър Петкова информира своя колега за основните стъпки и напредъка по изграждането на интерконектора Гърция–България и потвърди ангажимента на българското правителство връзката да бъде пусната в експлоатация през 2020 г.,  коeто е в пълна синергия Трансадриатическия газопровод. Тогава се очаква България да започне да получава по 1 млрд. куб. м. газ годишно от находището Шах Дениз 2.

Възможностите за инвестиции от страна на SOCAR в битовата газификация в България също бяха обсъдени по време на срещата. Българската страна е изпратила на SOCAR подробна информация за правната рамка, лицензионния режим и ценовата регулация в сектора на газоразпределението. Очакват се положителни резултати от проучването на българския газоразпределителен пазар, възложено от SOCAR.

Министър Шахбазов поздрави своя български колега за личния ангажимент, който е поела за изграждането на междусистемната връзка. От своя страна Теменужка Петкова покани Парвиз Шахбазов да присъства на първата копка на съоръжението у нас.

В рамките на престоя си в Баку Теменужка Петкова разговаря и с министъра на земеделието на Република Азербайджан Инам Каримов, който е съпредседател на междуправителствената икономическа комисия между България и Азербайджан. Двете страни изразиха задоволство от задълбочаването на двустранните им отношения, за което сериозна роля има и междуправителствената комисия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща