Г-7 ще подкрепи гасенето на пожарите в Амазония

Икономика / България
Галина Александрова
174
article picture alt description

 

Споразумението за предоставяне на “техническа и финансова помощ” на страните, засегнати от пожарите в Амазония, Г-7, е близо. Това заяви френският президент Еманюел Макрон по време на срещата на Г-7 в морския град Биариц, в която участват лидери от САЩ, Япония, Германия, Франция, Италия, Обединеното кралство и Канада.

Критиците обвиниха бразилския президент Жаир Болсонаро в това че е дал “зелена светлина” за унищожаването на Амазонка чрез антиекологична реторика и липса на действия срещу нарушенията при обезлесяването.

През миналата седмица президентът Макрон определи пожарите като “международна криза” и настоя те да се разгледат с приоритет на срещата на върха на Г7 този уикенд.

В неделя той каза, че “всички съгласни да помагат на онези страни, които са били засегнати от пожарите възможно най-бързо”, предаде Би Би Си.
“Нашите екипи осъществяват контакт с всички страни в Амазония, за да можем да финализираме някои много конкретни ангажименти, включващи технически ресурси и финансиране”, каза Макрон.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че Великобритания ще предостави 10 милиона паунда за защита на тропическите гори на Амазонка.

Междувременно Франс прес и Ройтерс съобщиха, че бразилски военни самолети са започнали да обливат с вода горящите тропически гори в щата Рондония в Амазония, след като Бразилия бе подложена на силен международен натиск да предприеме действия срещу разрастващите се пожари, предаде БТА.

Президентът Жаир Болсонаро е дал разрешение да бъдат изпратени военни да се борят с бушуващите пожари в седем щата в Амазония, в отговор на исканията за помощ на щатските правителства, съобщи говорителка на президентството.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща