Въвеждането на ясни правила при регистрацията на домейни .eu ще подобри ориентацията на потребителите при пазаруване онлайн

За спорове при трансгранични сделки в ЕС съдействат мрежата Европейски потребителски центрове, припомни председателят на КЗП Димитър Маргаритов

Икономика / България
Георги Велев
602
article picture alt description

Улесняването на бизнеса при регистрация на .eu домейни, но при спазване на строго определени правила от страна на търговците би допринесло за това потребителите да се ориентират по-добре относно правата, с които ще разполагат при покупки от даден електронен магазин. Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов, цитиран от novini.bg.

„Домейнът с окончанието .eu е в оборот вече доста време и статистиките показват, че е стигнал осмо място по популярност в световен мащаб, което принуди Европейската комисия да възприеме по-ясни правила за неговото използване. С предложените мерки, след като бъдат приети, се предвижда лицата, които искат да регистрират такъв домейн, или да бъдат граждани на европейските държави, или – ако са граждани на трети страни, да са установени в европейска страна. Ако говорим за фирма, тя трябва да има своето седалище в някоя от държавите-членки”, обясни Маргаритов. „Това създава добър филтър за онези, които ще използват окончанието .eu и същевременно ще дава възможност на потребителите да са по-спокойни, че когато отворят такъв електронен магазин, ще знаят, че насреща има търговец, който ще се подчинява на законодателството, което важи в Европа. Например, по отношение правото на отказ в 14-дневния срок, правото на онази важна информация, която понякога липсва в определени електронни магазини и това води до объркване на потребителите и до невъзможност те впоследствие да реагират, когато има някакъв проблем”, каза още председателят на КЗП.  

България като част от Европейския съюз е възприела напълно всички достижения на европейското законодателство в областта на потребителската защита, които към момента са факт. „Ние сме инициатори на новите правила. Стоим на едно от челните места в света дори по отношение на нормативното регламентиране на онлайн търговията и на възможностите потребителите да пазаруват спокойно в интернет среда и да реагират спрямо националните контролни органи тогава, когато срещат някакъв проблем”, коментира Маргаритов.

За спорове при трансгранични сделки в ЕС съдействат мрежата Европейски потребителски центрове, каквото бюро има и в България, като то функционира към Комисията за защита на потребителите.

Димитър Маргаритов припомни, че вече има индикации за стремеж към уеднаквяване на правилата в онлайн търговията в световен мащаб. Европейският съюз и Световната търговска организация подеха инициативи за създаване на общи регламенти, които впоследствие и да се възприемат в националните законодателства в държавите, които се ангажират с това. „Може би това ще бъде един по-дълъг процес, тъй като има държави с големи пазари, които не приемат еднозначно тази идея. Но факт е, че потребителите трябва да имат възможност да са наясно с правилата. Да знаят, че независимо от това какво е окончанието на домейна и къде точно е базиран търговецът, той ще носи своята отговорност и то по един и същи начин за това, че не е изпълнил ангажиментите си по дадена сделка. Или най-малкото, че ще можем твърде лесно да установим на базата на това в коя държава е базиран този търговец, какви са съответните правила, които трябва той да спазва, за да може сделката, която сключва потребителят, да върви от началото до края по тези правила и когато има някакъв проблем, да има съответната възможност за реакция и за преодоляването му”, каза още председателят на КЗП.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща