ВСС откри процедурата по избор на нов главен прокурор

Икономика / България
Галина Александрова
854
article picture alt description

Висшият съдебен съвет откри процедурата по избор на нов главен прокурор. Мандатът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров изтича в началото на януари.

Регламентът предвижда до 24 юли да се проведат 4 заседания.

Цацаров съобщи, че на 13 юни е приет графикът и условията, по които ще се избира новият главен прокурор, предаде БГНЕС.

Според регламента номинациите могат да правят не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и министърът на правосъдието. Крайният срок за представяне на писмена концепция е 12 август.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще изслуша кандидатите и ще вземе решение на 24 октомври. Новият главен прокурор се определя с мнозинство – не по-малко от 17 гласа от членовете с явно гласуване. Ако тогава няма излъчен кандидат, конкурсът започва наново и трябва да бъде избран до 10 януари 2020 г, когато приключва мандатът на Цацаров

Главният прокурор се назначава от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години без право на повторно избиране.

„Моето мнение е, че колкото по-рано се открие тази процедура, толкова по-добре, за да може в спокойна среда да се излъчи номинацията. Това дава възможност и на неправителствените организации, юристи и университети да кажат своето становище, което трябва да представят до 16 октомври“, Боян Магдалинчев, представляващ ВСС. Той се надява бъдещите кандидати да бъдат политически независими, включително чрез изказвания и действия.

Според Магдалинчев „бремето на тази длъжност“ е огромна, но ВСС няма никакви притеснения, ако жена се номинира и оглави Главна прокуратура. Членовете ще се уповават единствено на професионалните качества на кандидатите.

Прокурорската колегия ще издигне не повече от 3 кандидатури. Те ще бъдат излъчени най-късно до 29 юли, разкри Даниела Машева, говорител на Колегията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща