Вместо студен резерв - механизъм за закупуване на разполагаемост за допълнителни услуги предвиждат новите промени в енергийния закон

Предвижда се от средата на 2021 г. производителите на електроенергия от 500 kW до 1 MW да излязат на свободния пазар

Енергетика / България
3E news
4075
article picture alt description

Премахване на сделките за студен резерв и замяната им с механизъм за закупуване на разполагаемост за допълнителни услуги,  както и осигуряване на следващия етап от либерализацията на електроенергийния пазар са в основата на новите промени  Закона за енергетиката. Това, според обясненията това ще бъде преходен етап преди въвеждането на механизма за капацитет.

Документът, както стана практика напоследък е внесен в Народното събрание от група депутати, начело с председателя на комисията по енергетика към посочената институция Валентин Николов.

С проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката се предлагат текстове, с които се продължава започналата реформа в сектор енергетика за въвеждане на пълна либерализация на пазара на едро и интегриране на националния пазар в общия европейски пазар на енергия, казват в мотива си вносителите.

Предложените промени са в две насоки. Първата касае преходен период, преди окончателното въвеждане на механизъм за капацитет, а втората – излизането на пазара на производители на енергия от  500 kW до 1 MW.

На първо място законопроектът предвижда отпадане на сделките за закупуване на студен резерв за гарантиране сигурността на електроенергийната система.

Преходен етап или нито студен резерв, нито механизъм за капацитет. Решението е:  закупуване на разполагаемост за допълнителни услуги

Посочената цел ще бъде постигната чрез сключването на сделки на конкурентен принцип за закупуване на разполагаемост за допълнителни услуги, а именно участие в първично регулиране на честота, автоматично вторично регулиране и ръчно вторично регулиране на честотата и обменните мощности в съответствие с разпоредбите на еврорегламентите на ЕС от 2017 г. (2017/1485) за установяване на насоки относно експлоатацията на системата за пренос на електрическа енергия, в определения от този регламент обем.

Съгласно цитирания Регламент, всеки оператор на преносна мрежа управлява своята контролна зона с достатъчно резерви за увеличаване и намаляване на активната мощност, така че да може да се справи с дисбаланси в своята контролна зона, причинена от разминаване между търсенето и предлагането в аварийни ситуации.

Настоящият закон привежда националния закон в съответствие с Регламента, като изрично предвижда, че операторът осигурява необходимите резерви чрез сключване на договори за допълнителни услуги на пазарен принцип – след проведен търг, заявяват вносителите.

Спецификата на предложения подход спрямо сделките за закупуване на студен резерв е, че необходимата за сигурността на електроенергийната система разполагаемост ще бъде осигурявана от активни производствени мощности. По този начин в още по-голяма степен ще се гарантира баланса, сигурността и гъвкавостта на електроенергийната система в нормални и аварийни режими, като същевременно ще се въведат допълнителни стимули за участието на производителите на свободния пазар на електрическа енергия.

Премахването на сделките за закупуване на разполагаемост за студен резерв е още една стъпка към въвеждане на механизма за осигуряване на капацитет.

Предлаганата промяна цели уреждане на пазарните отношения в преходния период преди пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро и създаване на предвидима среда за всички участници, заявяват още в мотивите си вносителите. В тази връзка те обясняват и предстоящата пълна либерализация, която предстои да се случи.  

Пълната либерализация на пазара на електроенергия на едро и въвеждането на механизъм за осигуряване на капацитет ще позволят на всички производители да вземат участие в една конкурентна процедура, което от своя страна ще доведе до повишаване ликвидността на свободния пазар на електрическа енергия. Не на последно място следва да се отчете, че въвеждането на механизъм за капацитет ще създаде предвидимост за работа на електроцентралите за продължителни периоди от време, а не както до настоящия момент на годишна база, допълват вносителите на поредните законови промени.

В краткосрочен план, повишаване на ликвидността на пазара на електрическа енергия е цел, която ще бъде постигната и с приемане на настоящите предложения за нормативни промени, заключават още депутатите вносители.

Както е известно в момента Министерство на енергетиката е в диалог с Европейската комисия по въвеждането на механизма за капацитет. Това обаче е доста спорен момент за страната ни, тъй като означава проблем с дългосрочните договори с двете американски централи.

Последващ етап от либерализацията на пазара на едро

С новите промени се предлага производителите на електроенергия, включително и от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ)  от 500 kW до 1 MW да излязат на свободния пазар. Съответно отпадат и преференциалните цени, по които крайните снабдители изкупуват енергия от тях. Това ще трябва да се случи от 1 юли 2021 г.  

Преференциалните цени ще бъдат заменени с договори за компенсиране с премия, които ще трябва производителите да сключат с Фонд сигурност на електроенергийната система. Договорите ще трябва да се сключат до 31 май 2021 г.

Премията се определя ежегодно от Комисията за енергийно и водно регулиране до 30 юни и се предоставя до изтичане на срока на дългосрочния договор за изкупуване на енергия по съответните нормативни документи.

В частност тази стъпка се обуславя от факта, че всеки последващ етап от либерализацията на пазара трябва да е свързан с освобождаването на нови производствени мощности за свободния пазар.  Целта е осигуряване на ликвидност на свободния пазар. На практика с изваждането на нови мощности започва и подготовката за изваждането извън регулирания сегмент на нова група от настоящите битови потребители.

В тази връзка вносителите пишат, че през 2018 г. и 2019 г. е постигнат значителен напредък с въвеждането на договори за компенсиране с премия при преминаването на производители от сделки за изкупуване на електрическа енергия на преференциални цени към предлагане на произведената енергия на свободния пазар.

Досегашният опит показва, че производителите успешно се интегрират при условия на конкуренция и спомагат за увеличаване на ликвидността на борсовия оператор на електрическа енергия. С предлаганите промени тези производители ще преминат от 1 юли 2021 г. от преференциални цени към пазарни и договори за компенсиране с премия, като не се предвижда преходен период, през който обществения доставчик изкупува произведената от тях енергия по преференциални цени е да я продава през борсовия оператор, за което да бъде компенсиран от Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Според вносителите, промените ще засегнат 136 броя производители с обща инсталирана електрическа мощност 92.522 MW.

Годишното производство от тези централи  171 554 мегавата електрическа енергия.

В срок до 31 май 2021 г. производителите следва да подпишат договор за компенсиране с премия с Фонда. Премита се определя от енергийния регулатор. За производителите от ВЕИ се предвижда премията да се предоставя за срока на договора за дългосрочно изкупуване, а количеството електрическа енергия, което ще бъде компенсирано е определеното нетно специфично производство за съответната преференциална цена, обясняват още вносителите.

Предложените изменения: https://www.parliament.bg/bills/44/054-01-103.pdf

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща