Владислав Панев, ДБ: НЕК да спре изкупуването на ток от изгаряне на боклук на преференциални цени

Икономика / България
3E news
549
article picture alt description

Екоминистърът Емил Димитров обеща, че ще затяга контрола на пристанищата и ще проверява всеки контейнер, след поредица от акции срещу незаконните отпадъъци през последните здни. Ще има ли ефект от цялата тази активност?

„Вече няколко месеца пиша, че реалната мярка за борба с вноса на нелегален боклук и изгарянето му в български ТЕЦ-ове, е съвсем друга. Тя, че в момента НЕК изкупува електроенергията от изгарянето на боклук по 20 ст. на киловатчас – двойно над пазарната цена“. Това заяви в интервю за БНР Владислав Панев, общински съветник в столичния общински съвет от „Демократична България“ и съпредседател на Зелените.

В предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ той посочи, че ако НЕК спре да я изкупува на преференциални цени, то вносът на боклук ще спре, защото няма да има икономически смисъл от това. И това не е тайна за никого.

„Иначе да се правим на Батман и да контролираме границите – то боклукът не влиза само през пристанищата, а и с влакови композиции, и не пише в документите боклук, а пластмаса и други неща“, каза Панев.

„Една от най-замърсяващите технологии за производство на електроенергия я изкупуваме по най-високите възможни цени, а това е абсурдно, защото я водим зелена или високоефективна енергия“, допълни той.

И подчерта, че НЕК губи от цялата тази схема.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл на сайта на БНР: https://bnr.bg/post/101224438/vladislav-panev-nek-da-spre-da-izkupuva-elektroenergia-ot-izgarane-na-bokluk-na-preferencialni-ceni

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща