Владимир Малинов: Поставили сме си амбициозната задача газовата борса да започне да функционира до края на годината

Енергетика / България
Галина Александрова
628
article picture alt description

Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази година газовата борса да започне да функционира. Това каза пред журналисти изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов, предаде Агенция „Фокус“.

„Капацитетните възможности за търговия на газовия хъб „Балкан“ ще бъдат функция от инфраструктурните възможности – интерконекторните връзки и входните капацитети, които ще има газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“, посочи Малинов. Той заяви, че от 1 януари 2019 г. вече е създадена и дъщерната фирма „Газов хъб „Балкан“ и към настоящия момент е 100% собственост на „Булгатрансгаз“. „Като ние предвиждаме в процеса на либерализация на пазара съществен процент от акциите на „Газов хъб „Балкан“ да бъдат предоставени на заинтересовани страни, които имат интерес да търгуват с природен газ“, заяви Малинов.

По думите му дружеството си е поставило като амбициозна задача в рамките на тази година газовата борса да започне реално своето функциониране. „Необходима ни е регулаторната и законодателна рамка. Надявам се в най-скоро време и на второ четене да бъдат приети промените. След това предстои период, в който да бъде създадена подзаконовата нормативна база. В напреднали преговори сме по отношение на създаването на софтуерната среда“, обясни Малинов.

Той посочи, че „Булгаргаз“ ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ през т.нар. програма за освобождаване на количествата.

„Водим и преговори с различни големи производители или търговци на природен газ, които вече проявяват интерес за участие в борсовата търговия. И на експертно, и на политическо ниво водим преговори със СОКАР, OMV, a вече имаме и официално заявен интерес от „Колмар“ – швейцарска компания, която е готова да предоставя LNG газ за търговия на борсата“, заяви Малинов.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща