Над 1,2 млн. лв. ще бъдат инвестирани в добив на пясъци от находище „Старо Оряхово-3“

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
614
article picture alt description

Варненското дружество „Ескана АД ще добива строителни материали - пясъци, от находище „Старо Оряхово-3“, Долни чифлик, област Варна. Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, определяйки фирмата за концесионер на находището. Концесията се предоставя за срок от 35 години. През този период концесионерът ще вложи над 1.2 млн. лв. за обезпечаване на добивната дейност и необходимите предпроизводствени инвестиции. Очаква се концесионните плащания за целия период на договора да достигнат 3 млн. лв. Според регламентите на Закона за подземните богатства 50 на сто от тях постъпват в бюджета на общината по местонахождение на концесионната площ.

 

Съгласно друго правителствено решение, „Огнеупорни глини“ АД ще добива строителни материали - пясъци и чакъли, от находище „Гарговското“, разположено в землището на с. Славовица, община Долна Митрополия, област Плевен. Размерът на концесионната площ е 89,6 декара. Концесията се предоставя за срок за срок от 35 години на база количествата на утвърдените запаси и предвидения средногодишен добив. В плана за разработка и изготвените разчети е предвиден средногодишен добив от 16,5 куб. м. или 25,5 тона/год. строителни материали. Постъпленията от концесията се очаква да надхвърлят 575 хил. лв., като приходите ще постъпват в държавния бюджет и бюджета на община Долна Митрополия. Предвидените инвестиции от кандидатконцесионера за периода на концесията възлизат на над 193 хил. лева.

 

Одобрена е също така промяна, според която дружеството „Гео-Марк инженеринг“ ЕООД, гр. Етрополе, е новият концесионер на находище „Луда Яна“, от което се добиват строителни материали - баластра (пясък и чакъл). Промяната е поискана от предишния концесионер. Находище „Луда Яна“ се намира на територията на община Панагюрище и община Стрелча, област Пазарджик. Концесията за него е предоставена през юни 2008г. за 15 години на „Елшица-99“ ЕАД, гр. София. Възможността за прехвърляне на права и задължения по предоставена концесия е регламентирана в чл. 25, ал. 2 от Закона за подземните богатства

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща