Валентин Николов вече е шеф на БЕХ, адвокат става председател на борда на АЕЦ „Козлодуй“

Енергетика / България
Георги Велев
4559
article picture alt description

Бившият депутат и председател на eнергийната комисия в Парламента Валентин Николов е новият шеф на Българския енергиен холдинг. Председател на съвета на директорите на БЕХ вече е Диян Димитров, който идва от борда на директорите на ТЕЦ „Марица Изток 2“. Това става ясно от подадените в Търговския регистър документи след решение на Министъра на енергетиката.

Другите трима членове в борда на БЕХ са Иван Андреев, бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй“, Стелиан Коев, бивш финансов директор на Мини „Марица Изток“ и Александър Църноречки, който бе пресаташе на БЕХ преди години. Всичките успешно преминаха през трите етапа на процедурата за избор на нови членове на борда на директорите на държавния холдинг. Резултатите още не са обявени официално на страницата на БЕХ. В сайта на Агенцията за публични предприятия и контрол също не е показана информация за приключилите конкурси за участници в борда на директорите.

Освен на БЕХ вече е ясен и съставът на новите директори на АЕЦ Козлодуй. Там начело остава Наско Михов, който и сега е изпълнителен директор на централата. Председател на борда на директорите на АЕЦ Козлодуй става Ива Едуард Николова, която е адвокат в адвокатско дружество „Димитров и партньори“.  Другият нов член на борда е Илия Илиев. Досегашният заместник-директор на атомната централа Александър Николов запазва поста си. В борда влиза и бившият евродепутат от ГЕРБ/ЕНП  Владимир Уручев.

За останалите държавни енергийни компании в структурата на БЕХ все още няма подадена информация в Търговския регистър.

Припомняме, че държавата вече определи след конкурси кой влиза в борда на директорите на останалите енергийни дружества под шапката на БЕХ.

Според проведените конкурси досега е ясно, че се доокомплектова борда на газовия доставчик "Булгаргаз" - там избрани за директори са настоящият директор Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев.

В Надзорния съвет на газовия оператор „Булгартрансгаз“ влизат Снежана Бобева Йовкова-Маркова, Николай Иванов Стефанов и Стефан Миленов Илиев. В държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ директор остава Живко Динчев. В борда вероятно ще влезе Боян Боев, който бе шеф на ДКЕВР, както и Руслан Германов. При  „Мини Марица Изток“ вероятно ще бъде запазен сегашния директорски борд – шеф ще бъде отново Андон Андонов, а членовете ще са Николай Диков и Георги Коев.

Двама кандидати бяха допуснати и до директорските постове като представители на държавата в ДП РАО. Това са Маргарита Коркинова и Дилян Петров. И двамата преминаха през трите етапа на конкурсната процедура.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща