Валентин Николов: България си е написала домашното, така че да не изпитва дефицит на природен газ

Енергетика / България
Галина Александрова
769
article picture alt description

България си е написала домашното, така че да не изпитва дефицит на природен газ. Това заяви по радио „Фокус“ председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов по повод на информацията, че Русия е отказала да започне през май тристранни преговори за транзит на природен газ с Европейския съюз и Украйна. Спирането на транзита на руски газ през Украйна е повод за тревоги, че България може да остане без доставки на синьо гориво.

Ако поради една или друга причина не е възможно преминаването на газ от Турция към Европа и не се постигне споразумение с Украйна, ще последват големи затруднения, прогнозира Николов. Той добави, че в този случай България ще може да търси правата си чрез арбитраж и чрез ЕС, защото няма да пострадаме само ние. Според Николов обаче този най-лош сценарий е малко вероятен, защото транзитът на газ по това трасе минава през Полша за Германия и Словакия, доверието към Газпром ще бъде загубено, а Русия не би допуснала това.

България работи по намиране на решение и при най-лошия сценарий, подчерта председателят на парламентарната комисия по енергетика. „Булгаргаз“ направи търг за доставки на газ от Гърция, който премина успешно и количества газ вече се доставят през реверсивната връзка с южната ни съседка.

„В сряда предстои да направим и първа копка на газопровода, който ще свърже Трансанадолския тръбопровод с нашата газопроводна система. Постоянно следим количествата газ в Чирен, които са запас, с който да се покриват дефицитите за определен период от време. Съществува румънската връзка, която, за съжаление, все още не може да работи в реверс и да доставя газ за България. С помощта на ЕК обаче румънците са се съгласили да построят подстанция или нагнетателна станция, с която да черпим румънски газ“, обясни Николов. Той допълни, че нито „Газпром“ има интерес да се случи най-лошият вариант, нито пък ЕС. „Или преговорите ще продължат, или транзитните маршрути ще трябва да са готови до тогава, т.е. до края на 2020 г.“, коментира той.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща