Бюджетът на София не предвижда пари за отчуждаване на имоти в паркове, за рециклиране и канализация

Общинският съветник Тома Белев: Бетонът и в София е Бог

Климат / България
Рая Лечева
904
article picture alt description

През последните няколко седмици основните критики към Столична община, а също и по време на общественото обсъждане на проектобюджета за 2021 г. са липсата на повече средства за канализация, за рециклиране на отпадъците, за отчуждаването на имоти не само за строителство, но преди всичко за отчуждаване на имоти в градини и паркове.

„Проектобюджетът за 2021 е същият като този за 2020 – нито един лев за отчуждаване на частните имоти в парковете и градините, нито един лев за увеличаване на рециклирането на отпадъци и отказ от каквито и да е действия за спиране на замърсяването на въздуха, нищо за канализация“, коментира и общинският съветник от Демократична България Тома Белев. „Всичките инвестиции, включително и от новия заем отиват за пътища  и строителство. Бетонът и в София е Бог,“ подчерта той.

Реално към момента в проектобюджета на Столична община се предвиждат около 100 млн. лева капиталови разходи за подобряване качеството на въздуха. Около 40 млн. лева ще се отделят за подмяна на отоплителните уреди с по-екологични на ток, газ и пелети. Основната промяна в качеството на въздуха идва и с подмяната на автобусния и тролейбусния парк. Другите сериозни мерки са съсредоточени в мониторинг на качеството на въздуха, информиране на населението чрез специалния сайт Air.sofia.bg и мобилното приложение SOFIAAIR.

В рамките на обсъждането на 1 февруари зам.-кметът „Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева обяви, че предстои общината да приеме “Програмата за подобряване на качеството на атмосферния въздух на територията на Столична община за периода 2021-2026 година”. Общината очаква доставка на мобилна автоматична измервателна станция за качеството на атмосферния въздух за 573 600 лева, каза още Билева. Предвиждат се 1 млн. лева за премахване на т.н „кални точки“ във всички райони на София. Но това далеч не е достатъчно за справянето с един от най-важните проблеми на София, качеството на въздуха.

Общински съветници, дори и някои районни кметове критикуват общината, че вместо да се увеличат радикално средствата за отчуждаване на терени за улици, обществени пространства, зелени площи, учебни и детски заведения, тези средства се намаляват и то двойно. Тези критики по-рано днес пред БТА коментира и зам.-кметът „Финанси и здравеопазване“ Дончо Барбалов.

„Все пак не трябва да забравяме, че сме в условия на криза и проектобюджетът отчита тази реалност. Тази година сме отделили средства за отчуждаване на терени, които са необходими за изпълнение на Капиталовата програма, предвидена за 2021 г. Надяваме се в следващите години икономическото състояние на града и приходите да позволят отделянето на повече средства за отчуждаване, от каквото безспорно има нужда. Но в крайна сметка говорим за приоритети и разумни действия в една все пак кризисна обстановка“, обясни Барбалов.

Сред други критики към общината от гражданите е липсата на инвестиции в канализация във всички части на столицата.

На въпрос на граждани дали се предвижда в някои квартали на столицата, където разделното събиране е затруднено заради липсата на достатъчно кофи за боклук да се дават на домакиснвтата персонални кофи за разделно събиране, Билева каза, че такъв вариант би могъл да се обмисли. Основните средства в сферата на отпадъците са за събиране на битовите отпадъци от домакинствата, но не и за насърчаване на разделното събиране. Определянето на такса смет също се оказва непопулярна мярка, защото таксата битови отпадъци няма да бъде променяна и тази година. Билева съобщи, че специална комисия обсъжда промяна на такса битови отпадъци спрямо количеството как ще се отрази на гражданите и подчерта, че ще се увеличи броя на домакинствата по пилотния проект за разделно събиране в квартал Надежда, който създава дисциплина у хората да събират разделно.

Бавно вървят процесите по реконструкция на градските минерални бани като тази година се поставя акцент на банята в Овча купел и в Горна баня, останалите градски бани в София ще трябва да почакат преди да им дойде времето за възстановяване.

Гражданите настояват за повече зелени площи и пространства, стана ясно от обсъждането на проектобюджета миналата седмица.

Проектобюджетът на Столична община предвижда през 2021 г. по направление „Зелена система“ да се повиши интензивността за поддържане на зелените площи, силен контрол за качеството на растителния материал, засаждане на нова и подмяна на стара растителност. Сред акцентите също ще е осигуряване на безопасни площадки за деца и съоръжения на открито за спорт. Ще бъде попълнен електронния регистър на зелените площи и дървесната растителност на зелената система на Столична община. Общината планира да опазва и възстановява градските паркове, градини и междублокови пространства. За поддържане на зелената система общо са предвидени 28, 5 млн. лева. Отделно още 8 млн. лева за поддържане на междублоковите пространства.

Зад цифрите стоят обаче много кални улици, малко зелени площи и цялостно застрояване на града.

Всички средства за отчуждаване са за улици и строителство без нито лева за отчуждаване на имоти в паркове и градини, каза Тома Белев.

„Бетонът у нас е Бог и всяка промяна в законите за устройство на територията, за устройство на черноморското крайбрежие или за София е свързано с облекчаване на застрояването. Даже последното изменение на Закона за устройство на територията, прието миналата седмица пак е свързано с това. На нито един депутат от мнозинството не му направи впечатление, че текстовете нарушават три европейски директиви и една конвенция,“ коментира Белев.

Как да опазим растителността в градски условия, защо толкова лесно е изсичането на дървета в градовете? Какво трябва да се случи да се насърчават зелените площи и пространства, поддържане и създаване на големи квартални паркове, питат гражданите.

Лесно е изсичането на дървета в градовете, защото няма текстове в законите, които да ги защитават. Депутатите не се вълнуват от паркове и улично озеленяване, за последното даже няма правно обвързващ термин. Тях ги интересува бетонът, коментира екологът.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща