Български депутати от 4 парламентарни комисии участваха в дебати за Европейската зелена сделка и Общата селскостопанска политика

Икономика / България
3E news
673
article picture alt description

Председателите на парламентарните комисии по енергетика, по земеделието и храните, по околната среда и водите и по транспорт, информационни технологии и съобщения Валентин Николов, Мария Белова, Ивелина Василева и Халил Летифов участваха във видеоконференция на тема „Европейската Зелена сделка и Общата селскостопанска политика: За устойчива и климатично неутрална Европа“. Събитието е в рамките на парламентарното измерение на Председателството на Съвета на ЕС и беше организирано на 5 октомври 2020 г. от германския Бундестаг, съобщиха от Народното събрание.

В рамките на първата сесия „Европейската Зелена сделка: нови цели за 2030 г. и преход към климатична неутралност“ основно изказване направи заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. Той подчерта, че националните парламенти играят ключова роля за постигането на целите на ЕС в различните области и призова парламентаристите да участват активно при разработването на конкретните политики. Разширяването на системата за търговия с емисии е сложна тема и трябва внимателно да се прецени как да бъде осъществено, коментира той в отговор на въпрос на парламентарист.

Министърът на климата на Република Полша Михаил Куртика посочи, че постигането на Зелената сделка изисква големи инвестиции. ЕС трябва да избере справедлив преход без да изключва нито една от страните-членки, подчерта той и добави, че не може европейските граждани да поемат тежестта за постигането на климатично неутрална политика.

„Европейската Зелена сделка: Устойчива и интелигентна мобилност“ беше темата, по която основно изказване направи председателят на Комисията по транспорт и дигитална инфраструктура в германския Бундестаг Джем Оздемир.

По време на втората сесия бяха дискутирани новите предизвикателства пред Общата селскостопанска политика на ЕС в периода 2021 – 2027 г. Изказвания по темата направиха европейският комисар по земеделието Януш Войцеховски, председателят на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент Норберт Линс и федералният министър на храните и земеделието на Германия Джулия Клок.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща