България ще получи половин милиард евро по директния инструмент на ЕС REACT-EU за борба с COVID-19

Средствата ще могат да се получават със задна дата и програмата ще бъде удължена с една година, коментира Андрей Новаков (ЕНП)

Икономика / България
Рая Лечева
876
article picture alt description

България ще получи почти половин милиард евро за справяне с последиците от коронавируса по инструмента REACT -EU, предназначен за директно финансиране на страните за мерки за възстановяване от COVID-19.

Toва съобщи Андрей Новаков, евродепутат от Европейската народна партия (ЕНП) по повод предстоящата пленарна сесия на Европейския парламент 23-26 ноември с фокус темите бюджет на ЕС и свобода на медиите. Няма държава, която да има възражения, защото всички имат интерес възможно най-бързо да получат средства за конкретни политики за справяне с кризата, посочи Новаков.

Едно от най-важните предимства на инструмента REACT-EU е, че ще могат да бъдат финансирани дейности със задна дата, считано от 1 февруари, което означава, че ако пари вече са изразходвани по определено направление, държавата ще може да си възстанови, уточни Новаков. Така например средствата от 80 млн. евро за лекарите, които бяха обявени най-вероятно ще бъдат възстановени от REACT-EU. Друга много важна новина е, че инструментът ще работи с една година повече, а не както беше първоначално до 2022 година. Аргументът в полза на това решение е, че последствията от коронавируса ще се усещат поне 2 години след справянето с него.

По този механизъм от структурните фондове на общността ще бъдат отделени общо 47,5 млрд. евро. Според постигнатото съгласие България ще получи 413 млн. евро. Най-много средства ще отидат в подкрепа на Италия (10,6 млрд. евро) и Испания (10,2 млрд. евро), които са и с най-сериозно засегнати от коронавируса икономики.

Парите от този инструмент ще бъдат насочвани за временни програми в подкрепа на работните места, дистанционното образование, особено за подобряване на дигиталните умения на учителите, както и за финансиране на зелени проекти и кредити за малки и средни компании.

Предвид тежката ситуация държавите ще могат да кандидатстват за до 100% финансиране на проектите от ЕС. Ще има и гъвкави правила за отпускането на средствата, като например трансфер на пари между различните структурни фондове и програми.

Финансиране ще могат да получат и трансгранични проекти, става ясно още от съобщението на институциите.

Многогодишната финансова рамка ще бъде приета до 2 седмици като всички държави имат интерес това да се случи възможно най-бързo, заяви още коментира Новаков. Възраженията на Унгария и Полша няма да окажат влияние, защото и самите те имат интерес постъпят средства в иконоимката възможно най-рано и процесът да не се забавя, все пак Полша е най-големият нетен получател на средства.

Става дума за безпрецедентен ресурс, който гласува ЕК за възстановяване след COVID-19. REACT-EU e инструментът, който беше създаден специално за целта за най-бързи и спешни мерки за справяне с коронакризата докато започне реално изпълнението по Многогодишната финансова рамка за следващия програмен период. Плановете за възстановяване и устойчивост след COVID-19 на всяка страна са част от Многогодишната финансова рамка и целят да направят възстановяването по-лесно заедно с плавния преход към по-дългосрочните цели на ЕС за кръгова и зелена икономика, за дигитализация.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща