България продължава да преговаря с двете US централи по искането им за дерогация

Енергетика / България
Георги Велев
1020
article picture alt description

Българското правителство продължава преговорите с двете американски централи – ТЕЦ “AES Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ по повод на техните искания пред ЕК за дерогация при производството на електроенергия. Това заяви енергийния министър Теменужка Петкова по време на 8-мата регионална енергийна конференция „Дневният ред на енергийното развитие на региона – приоритети, технологии и пазари“. Конференцията е организирана на Българския енергиен и минен форум, а медиен партньор е 3eNews.

Тя не конкретизира срокове, в които да приключат тези преговори, но увери журналистите, че целта на правителството е да има равнопоставеност при опазването на интересите както на инвеститорите, така и на бизнеса и потребителите.

Петкова уточни, че България води активни преговори с ЕК по искането да бъде увеличен капитала на държавната ТЕЦ „Марица изток 2“ в размера на задълженията, които има към Българския енергиен холдинг.

Задълженията произтичат от разходите, които са направени през последните 3 години за закупуване на емисии и по този начин да може централата да работи. Петкова съобщи, че от Брюксел са изпратили писмо с допълнителни въпроси. В момента от българската страна се работи по отговорите. „Европейската комисия пита по отношение на това, че БЕХ с действието си действа както всеки един частен инвеститор в подобна ситуация“, уточни Петкова.

Теменужка Петкова заяви пред експертите, че по време на срещи в Брюксел ясно е заявила тази политика за ползване на въглищата. Според министъра в последното десетилетие бизнесът е инвестирал над 1 млрд. лв. за модернизация на въглищните централи.

През следващата седмица стартира изграждането на газовата ни връзка с Гърция – друг приоритетен проект за страната. Очаква се тръбата да бъде завършена през 2020 г., като по нея ще бъде доставян различен газ от руския, заяви още Петкова по време на форума.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща