България получава първите количества американски LNG от 1 юни

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1463
article picture alt description

България получава първите количества американски втечнен природен газ (LNG) в събота, 1 юни. Това съобщиха на пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова и изпълнителните директори на БЕХ Петьо Иванов, на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Късно тази вечер на терминала в Ревитуса, Гърция пристига танкерът с първите количества втечнен природен газ за България от САЩ. Договорът за тяхната доставка е сключен между холандската компания благодарение на сключения договор между холандска компания Колмар и обществения доставчик „Булгаргаз“ ЕАД. Количествата, които ще бъдат доставени са за второто и третото тримесечие са съответно в размер на 90 и на 50 млн куб. м. природен газ и са от компаниите Шение и Бритиш Петролиум. Това обяви на пресконференция днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Разтоварването на танкера ще започне от утре, 1-ви юни 2019 г.

„Един от основните приоритети на настоящето правителство в областта на енергетиката е диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Можем да се похвалим с конкретни действия – седмица след като дадохме начало на изграждането на интерконектора Гърция-България, природен газ от Съединените американски щати постъпва в българската газопреносна система“, допълни министър Петкова. Тя поясни, че доставката на втечнения природен газ е на конкурентни цени и подчерта, че това е сериозна крачка към либерализацията на пазара на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

Петкова добави, че доставчикът Колмар е депозирал официално писмо до Министерството на енергетиката и „Булгартрансгаз“ ЕАД, в което заявява интерес за сключване на договор за доставка на втечнен природен газ за следващите 5 години в размер на 500 млн. куб. м., които да бъдат търгувани през газовата борса – „Газов хъб Балкан“ ЕАД.

Първият товар LNG от 90 млн. куб м и той ще обхване второто тримесечие, а през третото тримесечие се очаква нова доставката на другите 50 млн. куб м. Регазификацията започва на 1 юни и съответно от тази дата ще може да стартира и виртуален пренос.

Доставчикът в лицето на холандската компания „Колмар“ е депозирал в Министерство на енергетиката заявление за преговори и сключване на споразумение с цел осъществяване на доставки в обем от 500 млн. куб м за следващите 5 години. Това количество ще се търгува на борсата, която се очаква да стартира на 1 октомври.

„Късно тази вечер на терминала в Ревитуса пристигнаха танкер, който ще достави  първите количества LNG за България с произход САЩ. Тази доставка стана възможна благодарение на договора, който „Булгаргаз“ сключи с доставчика „Колмар“. Това е холандска компания, един от лидерите на пазара на втечнен природен газ“, каза Петкова.

„Цените са конкурентни и по-ниски от тези на настоящия доставчик. Смятам, че това е една много сериозна крачка напред към либерализацията на пазара на природен газ в България и един много ясен знак за това, че правителството работи изключително насочено в посока диверсификация и то не само на думи, а и на дела“ .

„Количествата, които ще бъдат доставени са за второ тримесечие на тази година – 90 млн. куб м газ и за трето тримесечие – на тази година количествата са приблизително 50 млн. куб м газ.

Производител на количеството, което вече е на терминала в Ревитуса е американската компания „Шениер“, а производител на втората доставка, която очакваме да бъде реализиране е „Бритиш Петролеум“, компанията локализирана в САЩ“, каза Петкова, като подчерта значението на новината за българската енергетика.

Министърът съобщи и за желанието на холандската компания за преговори за доставки и през следващите 5 години.

„По повод това, което имаме като основен приоритет за либерализацията на пазара искам да споделя, че доставчика „Колмар“ депозира официално писмо до Министерство на енергетиката и „Булгартрансгаз“ с ясно заявление за участие в пазара на природен газ в България, като предлага да бъде обсъдена възможността, да бъдат проведени преговори, да бъде сключен договор за доставка на втечнен природен газ, който още бъде в количества приблизително от около 500 млн. куб м газ за 5 години. Тоест, това е една реална заявка по отношение и възможност за това българската за борса за търговия с природен газ да бъде осигурена реална ликвидност, каза още енергийният министър.
Всичко това показва, че пътя, по който върви правителството в посока диверсификация, посока либерализация на пазара е правилен, а това, което сме поели като ангажимент го изпълняваме, заключи Петкова.  „Имаме потвърждение от нашите колеги от Десфа, Гърция, че корабът действително е пристигнал и процеса по регазификация на кораба започва на 1 юни“. Доставките, както обясни изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов са подкрепени от необходимите документи.
Той припомни, че от 1 април тази година съвместно с гръцката „Десфа“ бе увеличен капацитета на газовата точка „Кулата – Сидирокастро“ от Гърция към България и „има обявен капацитет от 4, 4 млн. (куб м) твърд капацитет плюс 6 млн.  прекъсваем , което означава, че газопреносните мрежи на двете държави осигуряват възможността до 5 млн. куб м на ден физически да влязат на територията на Гърция от терминала в Ревитуса и да бъдат използвани за целите на българския пазар“.

Малинов потвърди ясното желание на компанията „Колмар“ за доставка на американски LNG за търгуване на бъдещата борса – 500 млн. куб м за срок от 5 години. „Надявам се това да донесе по-добра ликвидност на български пазар“ , каза той.

„Нашата амбициозна цел, която сме си поставили е борсата за търговия с газ да започне да функционира от 1 октомври тази година“, уточни той.  Желанието пък на компанията „Колмар“ е бъдещите количества от 500 млн. куб м да бъдат търгувани на бъдещата борса.

По думите му по осъществяване на борсата „Булгартрансгаз“ е  в много напреднали преговори и с Централноевропейската борса, тъй като намерението е българското начинание да се осъществи с тяхно активно съдействие.

Практиката на територията на Европа е, че при създаването на нов сегмент при търговия с природен газ се сключват така наречените „сървис агриймънт“ . По отношение на цената Малинов коментира, че тя ще е такава, каквато пазарът може да понесе.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов от своя страна обясни, че дружеството активно среди динамиката на газовия пазар, за да сфери къде сме ние. Той коментира и постигнатите сделки и цени за обявение по-рано търг за 144 млн. куб м и постигнатите по-ниски цени от сегашната доставна цена на газа в България.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща