България обеща на руските партньори да спази сроковете за изграждане на газопровода от турско-българската граница до Сърбия

България и Русия ще работят за реализиране на потенциала за сътрудничество във всички области от взаимен интерес, заявиха двете страни по време на българо-руската междуправителствена комисия

Енергетика / България
Галина Александрова
292
article picture alt description

България полага усилия за разширяването в срок на газопреносната мрежа от турско-българската до сръбско-българската граници. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след провелото се във Варна XVII-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, съобщи пресцентърът на енергийното министерство. Българският енергиен министър и министърът на промишлеността и търговията на Русия Денис Мантуров заявиха, че двете страни ще работят за увеличаване на стокообмена между тях, както и във всички области от взаимен интерес.

По думите на министър Петкова близо 6% от външноикономическият оборот на страната ни е с Русия. Като перспективни за инвеститорите, както от Република България, така и от Руската федерация бяха очертани области като енергетика, промишленост, селско стопанство, оборудване и технологии за хранителната промишленост, туризъм, инфраструктурни проекти и други. По време на провелия се бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, бе подчертано, че отношенията между компаниите от двете страни следва да бъдат засилени.

Сред основните теми по време на заседанието на междуправителствената комисия бе енергийната. България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно укрепване и развитие на взаимоизгодните отношения в областта на енергетиката при стриктно спазване на енергийното законодателство.

Страните констатираха продължаването на реализацията на дейностите, залегнали в подписаната през 2017 г. Пътна карта за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. Министър Петкова бе категорична, че българската страна полага всички необходими усилия за реализация на проекта в заложените срокове. За изграждането ключовата тръба в посока от компресорната станция Странджа към Сърбия ще са необходими над 2,8 млрд. лева.

В проведената от "Булгартрансгаз" състезателна процедура за изпълнител на проекта бе избран Арабско-италианският консорциум "Аркад" - обединение на „Аркад Ей Би Би С.п.А.“ - Италия и „Аркад Енджиниъринг енд Констракшънс Къмпъни“ - Саудитска Арабия. Той предложи цена от 1,288 млрд. евро при строителство в рамките на 250 календарни дни или 1,102 млрд. евро при строителство за 615 дни.

Новото трасе ще минава паралелно на северния магистрален газопровод в посока западната граница. Очаква се след 2020 г. по тези тръби да идва газ поне от три независими източници, както настоява директивата не ЕК. Компаниите, които подписаха договори за пренос на газ по бъдещата тръба, са руската "Газпром Експорт" и швейцарската МЕТ.

Благодарение на ползотворното сътрудничество между страните във връзка с обслужването и модернизацията на енергоблоковете на АЕЦ „Козлодуй“, се очаква до няколко седмици Агенцията за ядрено регулиране да издаде лицензия за продължаване живота на 6-ти блок. По този начин се гарантира ефективната работа и на двата енергоблока в рамките на допълнителния срок на експлоатация. Във връзка с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ страните подчертаха важността на участието на конструктора и производител на оборудването „Росатом“ в реализацията на проекта.

Удължаването на срока за експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ е приоритет на правителството, който се реализира успешно, заяви   министър Петкова.

„Както знаете през 2017 година Агенцията за ядрено регулиране удължи живота на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, сега предстои, очакваме в началото на месец октомври, да бъде удължен животът и на шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ на база на всичките дейности, които бяха извършени с нашите партньори от „Росатом“. По закон е десет години, срокът е удължен до 60 години, но по закон може да бъде удължена лицензията на всеки десет години“, каза Петкова.

В областта на туризма сътрудничеството между Република България и Руската федерация бе положително оценено. Договорено бе разширяването на съвместната работа между регионалните туристически организации и компании. По отношение на селското стопанство страните поеха ангажимент за продължаване на сътрудничеството в областта на животновъдството, растениевъдството, аквакултурите и други. По време на комисията бе обсъдена и възможността за установяване на нова фериботна линия между в Черно море.

По време на комисията бяха подписани меморандум за сътрудничество между „Интер експо център България“ и изложбено обединение „Рестек“, както и споразумени за сътрудничество между „Техноинженеринг груп България“ и Инженерна компания „Интерблок“ Русия.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща