България и Сърбия създават съвместна работна група за сътрудничество в използването на ядрени технологии

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
364
article picture alt description

Българската и сръбската страна ще създадат съвместна работна група за сътрудничество в мирното използване на ядрени технологии. За това се договориха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът по въпросите на иновациите и технологичното развитие на Република Сърбия Ненад Попович.

Двамата разговаряха днес в Министерството на енергетиката по покана на министър Петкова.

Тя разказа пред своя сръбски колега за дългогодишния опит на България в мирното използване на ядрената енергия, който може да бъде от полза за сръбската страна.  

Министър Попович информира, че сръбската страна се е договорила с "Росатом" за съвместно изграждане на изследователски център за ядрена наука, технологии и иновации. Той подчерта, че неговата страна разчита на България да сподели своя 40-годишен опит в успешното развитие на ядрената енергетика.

Министър Петкова представи пред сръбския си колега и детайли от процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене", която вече е в ход. По нейните думи, проектът може да се развие като регионален и да съдейства за изпълнение на европейските цели за декарбонизация.

Това се казва в съобщение от четвъртък на министерство на енергетиката, публикувано на интернет страницата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща