България единствена в ЦИЕ предпочита силния водач пред демократичната власт

Половината българи са склонни да отстъпят от права и свободи в името на националните ценности

Икономика / България
3E news
638
article picture alt description

 

 

 

България се оказва единствената от всички изследвани страни от Централна и Източна Европа, в която силният водач се предпочита пред демократичната смяна на властта. Най-силно този резултат контрастира с положението в Унгария, където едва 12% от анкетираните подкрепят авторитарното управление. Центърът за изследване на демокрацията представи днес резултатите два доклада-„Демокрацията в България- все още крехка след три десетилетия преход“ и „Авторитарни снеки в Европейския съюз: Модели на гласуване на българските евродепутати“. Те са резултат от две съвместни инициативи в партньорство с Globsec, Словакия и Political Capital, Унгария, с подкрепата на Националния фонд за демокрация на САЩ.

Според изследванията 45% от българите са съгласни с твърдението, че по-добрият вариант на управление е силен и решителен лидер,  който не е нужно да се съобразява с парламент или избори. Едва 35% смятат, че либералната демокрация, основана на редовни избори и многопартийна система, е правилният модел на управление за България.

В това отношение има разлика между анкетираните мъже и жени, като 41% от мъжете и само 31% от жените подкрепят демократично устройство на държавата.

Донякъде изненадващо, някои възрастови групи от по-младите поколения - между 25–34 и 35–44 години, като цяло изразяват по-силна склонност към авторитарното управление, отколкото към либерално-демократичната система.

Половината българи готови да отстъпят  демократичните си права

Мнозинството анкетирани (54%) са склонни да отстъпят от правата и свободите си в името на запазването на „традиционни национални ценности“. Жените, които са категорично или донякъде съгласни на подобно отстъпление, имат превес от няколко процента пред мъжете (съответно 55% и 52%), докато анкетираните мъже, които категорично не биха се съгласили с подобна размяна, са повече от жените (съответно 19% срещу 14%).

Готовност на българите да отстъпят от демократичните си права върви успоредно със съгласието с твърдението, че Западът представлява заплаха за националната идентичност при 34% от анкетираните, и с мнението, че САЩ и мигрантите са особено голяма опасност за страната, застъпено съответно от 43% и 50% от участниците в проучването.

Половината българи смятат, че медиите не са свободни

У мнозинството българи (около 53%), преобладава схващането, че медиите в България като цяло не са свободни. Това мнение се застъпва широко в по-голямата част от различните слоеве в обществото, обусловени според  пол, възраст, образование, местоживеене (села, градове и областни региони на България). Изключение правят хората с основно образование, или без никакво образование.

Тези нагласи изглежда се дължат и на липсата на твърдо отношение и лидерство сред българския политически елит в полза на либералната демокрация и против авторитаризма.

Моделите на гласуване на българските евродепутати резонират с позициите, които техните партии заемат по отношение на Русия и Китай в българския политически контекст.

Българските представители в ЕП са по-слабо критични към авторитарните режими в сравнение с равнището на критичност на съответните парламентарни групи, към които те принадлежат и на евродепутатите от останалите държави от Централна и Източна Европа, показват докладите.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща