България е превела $1,2 млрд. на САЩ за самолетите F-16

Икономика / България
Георги Велев
198
article picture alt description

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на 1.2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от Правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Преводът е нареден на 8 август от Министерството на отбраната до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (Defence Security Cooperation Agency - DSCA) по сметка на Република България, съобщиха от Министерство на отбраната.

С тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили. С потвърждението от Агенцията за получените по сметката на Република България 1.2 милиарда долара за американската страна договорите също са в сила и започва тяхното практическо изпълнение, съобщи днес военното ведомство.

Първите четири самолета ще бъдат доставени през 2023 г., а вторите - година по-късно. Ратификацията на договорите премина две гласувания в парламента, след като президентът Румен Радев й наложи вето. И в двата случая сделката бе подкрепена от ГЕРБ, ВМРО и ДПС.  По същия начин бе прокарана и актуализацията на бюджета, предложена от финансовия министър Владислав Горанов. В нея бе заложено увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1.829 млрд. лв. до 2.228 млрд. лева.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща