Бъдещата „Държавна петролна компания“ ще има Управителен съвет от трима души

Енергетика / България
3E news
899
article picture alt description

Министерският съвет прие Постановление за приемане на Правилник за структурата, устройството и дейността, правомощията и задълженията на органите за управление на Държавно предприятие „Държавна петролна компания".

На 21.07.2020 г. в брой 65 на Държавен вестник беше обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. С §2 на този закон е създадена Глава втора „а" „Държавно предприятие „Държавна петролна компания", чиито разпоредби регламентират образуването на юридическо лице със седалище София, със статут на държавно предприятие по смисъла на чл. 62, ал. 3 от Търговския закон. Предметът му на дейност е създаване, съхраняване, опазване, обновяване и продажба на държавните резерви и военновременните запаси от нефт и нефтопродукти по този закон. Създаване, съхраняване, обновяване и продажба на запаси от нефт и нефтопродукти по чл. 2, ал. 1 и 2 от Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, както и управление, поддръжка, експлоатация и изграждане на петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.

Предвижда се Управителният съвет на Държавно предприятие „Държавна петролна компания" да се състои от 3 членове, в това число председател, изпълнителен директор и заместник изпълнителен директор. Членовете на управителния съвет и изпълнителният директор на ДПДПК ще се назначават от министъра на икономиката по реда и при условията на Закона за публичните предприятия, Правилника за неговото прилагане и приложимото законодателство.

В предлагания проект на Правилник се предвижда държавното предприятие да бъде структурирано в Главно управление, включващо в себе си една главна дирекция - "Резерви и запаси от нефт и нефтопродукти", една дирекция „Административно, финансово, информационно и правно осигуряване", служител по сигурността на информацията и финансов контрольор. Към Главната дирекция се предвиждат териториални звена - петролни бази за съхранение на резерви и запаси от нефт и нефтопродукти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща