"Булгартрансгаз" отстрани "Аркад", вторият класиран ще строи разширението на газопреносната система до българо-сръбската граница

Избраният изпълнител не е представил необходимите документи за сключване на договор, замества го ДЗЗД "Консорциум "Газово развитие и разширение в България"

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1487
article picture alt description

"Булгартрансгаз" дисквалифицира саудитската компания „Обединение „Консорциум Аркад“, която се класира и бе избрана на 3 април за изпълнение на обществената поръчка за разширение на газопреносната инфраструктура до българо-сръбската граница. Причината е, че дружеството не е представило необходимите документи за сключване на споразумение. На мястото на „Обединение Консорцум Аркад“ е избрана компанията Д3ЗД Консорциум „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ). Това съобщи изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов.

Подобрена е и офертата за изграждането на участъка от 484 км и сумата е макар и с малко по-ниска от посочената от първоначално класираното "Обединение Аркад". 

Офертата на Д3ЗД Консорциум "Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ) е за изграждане на участъка за сумата от 1 млрд. 102 млн. 197 хил. 322 евро и 19 евроцента. Цената е с около 6 хил. евро по-ниска от тази предложена от "Обединение Аркад". Посочената стойност е с отстъпката.

Проблемът е, че дори и да стартира строителството от началото на юни, ще се получи леко забавяне в сроковете. 

Малинов припомни, че решението за изпълнител влезе в сила на 16 април. „От 16 април започнаха да текат сроковете за представяне на необходимите документи за сключване на договор. Съгласно ЗОП този срок е 30 календарни дни и същият изтече на 16 май тази година. По времето на тези 30 календарни дни екипът на „Булгартрансгаз“ оказа пълно съдействие на избраният изпълнител за представяне на документите, но за наше съжаление към 16 часа на 17 май не бяха представени необходимите документи за сключване на договор“, каза Малинов, като допълни, че от компанията са поискали удължаване на срока за представяне на документите и това искане е било удовлетворено. Въпреки това по думите на изпълнителния директор на газовата компания, от „Аркад“ отново не са спазили срока и „към 17 часа на 22 май, включително и към 17 часа на 27 май документи за сключване на договор от страна на консорциум „Аркад“ не  бяха представени документи“, каза той. От общо необходимите 30 документа от „Аркад“ са представили едва 4.

Още с изтичане на първоначалния срок на 16 май обаче е получено писмо от вторият класиран по процедурата, с което те са информираха, че тъй като не знаят на какъв етап е процедурата и не знаят дали е сключен договор, че имат готовност за участие при запазване на условията в тяхната оферта –срок за изпълнение, техническо изпълнение.

„Заявиха в съответната правно-обвързваща форма, че са готови и ни предлагат отстъпка в размер на 31.15 % от предложената от тях цена по проекта при изпълнение в дългия срок, а именно 615 дни. Със същото писмо ни информираха, че след като са прегледали икономическите условия предлагат и отстъпка в стойността на финансирането на проекта, като проекта за оскъпяване вследствие на финансирането ще е 4.1 процента. С така направените отстъпки предложението на втория участник по изпълнението на проекта в рамките на 615 дни, а именно цената е по-добра, макар и с малко от тази, предложена от „Аркад“. Процента за финансиране е равен на този, предложен от „Аркад““, обясни Малинов.

Той уточни, че и вчера от „Булгартрансгаз“ са решили да изчакат „Аркад“, но днес след заседание на управителния и надзорния съвет на дружеството се е стигнало до решение от днешна дата да се издаде решение, с което се изменя първото решение за класиране и се определя за изпълнител класирания на второ място участник, а именно  „Газово развитие и разширение в България“ (ГРРБ),

Участниците в това дружество са компании с доказан опит. Става в ъпрос за италианско-германският консорциум в който участва италианската компания Бунати. 

Срокът за изпълнение е 615 дни за доставки, строителство до акт образец 15 съгласно българското законодателство, където ангажиментът е 250календарни дни от откриването на строителната площадка да бъдат изградени 308 км от Полски Сеновец до българо-сръбската граница. 

Сключването на договора с новия консорциум се очаква да се случи след около месец и половина. В случай, че няма обжалване договорът може да бъде сключен и по-рано.

Разширението на българската газопреносна мрежа ще обхване 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин.

 При пазарните тестове "Газпром" резервира почти целия капацитет на газопровода. По-малки количества останаха за австрийската "Мет" и за "Булгартрансгаз".

Саудитското обединение Консорциум Аркад включва Аркад Ей Би Би С.п.А и Аркад Енджиниъринг енд Констръкшънс Къмпъни.

В ДЗЗД Консорциум - Газово развитие и разширение в България ГРРБ с участници участват Консорцио Варна 1 (учредено от Бонатти С.П.А и Макс Щрайхер С.П.А) и Комплишънс дивелъпмънт С.А.Р.Л- клон България. "Бонатти"е италианска компания,  "Макс Щрайхер"е германска, а   "Комплишънс дивелъпмънт" е регистрирана в Люксембург.

"Бонати" С.П.А (Bonatti) има 70-годишен опит като главен изпълнител в строителството на петролна, газова и енергийна инфраструктура, тя е сред най-големите изпълнители на проекти за полагане на тръбопроводи по целия свят, притежава модерен, специализиран парк за строителна техника, прилагат най-модерните технологични решения в областта (вкл. електронна система за заваряване). "Бонати" участва в изграждането на Трансадриатическият газопровод (TAP), който играе ключова роля в осигуряването на дългосрочно разнообразие и сигурност на енергийните доставки в Европа.

"Макс Щрайхер" С.П.А (MAX STREICHER GmbH & Co. KG aA/STREICHER Group) развива бизнес в различни сектори - изграждане на тръбопроводи и инсталации, машиностроене, строителство, строителни материали.

Строителството на тръбопроводи е един от водещите бизнеси на STREICHER. Зад гърба си компанията има десетилетия международен опит и богато техническо ноу-хау. Гарантира своевременното изпълнение на сложни големи проекти, правят възможно прилагането на иновативни индивидуални решения. Компанията разчита на квалифициран персонал, най-новите машини и специални технологии, индивидуално съобразени с изискванията на проекта.Заедно с гръцката компания "Терна", "Макс Щрайхер" участва в тръжната процедура зa пpoeĸтиpaнe, дocтaвĸa и cтpoитeлcтвo нa Meждycиcтeмнa гaзoвa вpъзĸa Гъpция - Бългapия (ІGВ).

"Комплишънс дивелъпмънт" С.А.Р.Л-клон България (Completions Development Sàrl) е холдинг, регистриран Люксембург през ноември 2014 г.

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща