Булгаргаз предлага цената на природния газ за месец юли да бъде 46,88 лв. за MWh

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
842
article picture alt description

Цената на природния газ за месец юли тази година да бъде 46,88 лева за MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) предлагат от „Булгаргаз“  в заявлението си до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).  

По-рано в съобщение през месец май от „Булгаргаз“ прогнозираха и цената на синьото гориво за месец юли 2021 на ниво от  44,72 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Това е поредното поскъпване, искано от газовото дружество, макар че този път то не е така високо, както през юни спрямо месеца май. Както е известно, цената, одобрена от КЕВР за настоящия юни е в размер на 45,27 лв. за MWh. 

Новото искане за цена от 46,88 лв. за MWh през месец юли  е все още прогнозно. След откритото заседание, което ще се проведе на 24 юни тази година предстои „Булгаргаз“ да внесе актуализирано предложение с отчитане основно на последните данни от спотовите цени на европейските газови хъбове. 

Най-значителните повишения на цената на синьото гориво се случиха през месеците април, май и юни. Припомняме, че през януари стойността на синьото гориво беше 26,93 лв. за MWh (без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС). При цена от 45,27 лв. за MWh повишението през юни достигна до 68,10 % или 1, 7 пъти.

На европейските газови хъбове към началото на месец юни цената на газа за времето от края на април до началото на месец май се повиши между 22 – 25 процента. В петък цената на основния газов хъб в Европа TTF достигна рекордните 29, 590 евро за MWh.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща