Борисов: Търся подходящ човек за заместник-министър на енергетиката, но кадрите в този сектор са малко

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1020
article picture alt description

Търся подходящ човек за заместник - министър на енергетиката, но кадрите в този сектор са доста малко. Това е заявил пред журналисти в Стара Загора премиерът Бойко Борисов, цитиран от агенция Фокус.

На въпрос кога ще назначи заместник-министър на енергетиката, Борисов уточни, че в този сектор кадри трудно се намират.

„Действително търся подходящ човек, но кадрите в енергетиката са доста малко. Поели сме ангажимент към "Марици-те", защото парите, които се плащат за емисии са огромни“, е казал още Бориков. Той, както пише агенцията е посочил, че в следващите години трябва да се мисли за енергията от въглища.


„И трябва с хората да се говори, да се мисли колко години можем да плащаме пари, за да я добиваме тази енергия. Това е тема, която искам спокойно да се направи. Не трябва да се говори за нея с политически окраски, защото порите ги плащаме всички“, е подчертал министър-председателят. Борисов е заявил също така, че „по отношение на въглищните централи България не трябва да се сравнява със своите съседни страни, защото част от тях не са в ЕС“.


Следващата седмица Министерският съвет ще отпусне около 500 хил. лв. за откупуване на частните улици на територията на бившия Азотноторов завод в Стара Загора, съобщава от своя страна правителствената информационна служба, позовавайки се на думите на премиера  Борисов след посещението му в района и  срещите с работници от различни фирми.


Премиерът Борисов уточни, че следващата седмица на заседанието на Министерския съвет ще бъдат отпуснати средства на община Стара Загора, с които да бъдат откупени 85 декара улици.

„Тук работят 900 души и не могат да правят реален бизнес. В Пловдив вече няма терени. В Шумен всички терени са изкупени за заводи. А тук държите 1500 декара и заради това, че са частни улиците, инвеститори не могат да дойдат“, каза още премиерът Борисов. Той припомни, че в Кърджали вече работят пет високотехнологични заводи, като там е и най-големият иновационен център и уточни, че освен огромни заводи се изграждат и социални центрове за работниците.


„Неслучайно всички заводи идват в България, защото ние правим високотехнологични компоненти, ние правим електрониката на автомобилите, най-скъпите системи“, подчерта още премиерът Борисов в Стара Загора.


След срещата с работници от различни фирми министър-председателят Бойко Борисов разгледа разширяването на производствената база на предприятие за екструдиране на плътни и структурни полимерни листи, допълват от правителствената пресслужба.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща