Борисов: България не се е отказала от руския газ и развитието на газов хъб "Балкан"

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев потвърди искането на допълнителни гаранции от ЕС за газовите доставки по новото трасе, продължение на "Турски поток" и обеща помощ от "Росатом" за АЕЦ "Белене"

Енергетика / България
Маринела Арабаджиева
1172
article picture alt description

България не се е отказала от руския газ и развитието на газов хъб Балкан. Освен това всичко е съгласувано с Европейската комисия. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на срещата си с руския премиер Дмитрий Медведев, който е на официално посещение в България.

„Много ясно сме казали, че България ще участва, защото това просто ни се полага. В момента, в който транзита на газ за Турция спре, нашите тръби остават празни“, припомни премиерът в самото начало на разговорите, в частта, отворена за медиите. Той допълни, че страната ни не е преставала да търси „нещо различно, източници от Русия, от Азербайджан,  LNG”. “Както „Северен поток (2)” се движи, така и ние смятаме да развиваме и продаваме през газов хъб Балкан 15-16 млрд. куб м. Не виждам причина България да се отказва от това свое предимство пред всички останали съседи - да има развита газопреносна система“, каза Борисов, като припомни, обръщайки се към председателя на „Газпром“ Алексей Милер, който също присъства на разговорите в разширен състав между руската и българската делегации, че страната ни има гаранции от Европейската комисия. Борисов коментира и подобряването на икономическите отношения, благодарение на туризма, като съобщи за пускането на фериботна връзка Бургас-Новоросийск.

Що се касае до Белене (АЕЦ „Белене“), ситуацията е коренно променена, каза още Борисов, припомняйки решението от арбитражното дело, по което страната ни плати дължимите 1 млрд. 600 млн. лева с лихвите, които вие ни опростихте.„Сега България има увити в найлони два ядрени реактора, български, произведени в Русия. “, заключи Борисов.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев от своя страна припомни икономическите отношения между двете страни, които в определени моменти не са били на най-доброто ниво, но вече бележат подобрение. По думите на Медведев сега, заради общите проекти в газовия е атомния сектор, както и в туризма има още по-голям стремеж за подобряване на отношенията.

 

След приключването на разговорите, премиерите на Русия и България дадоха кратки изявления за медиите, като потвърдиха намеренията, изразени още в самото начало на срещата Борисов - Медведев.

Диалогът ни бе откровен и конструктивен, заяви руският министър-председател Дмитрий Медведев по-късно след двустранните разговори между руската и българската делегация, като не спести сложната ситуация, в която се намират отношенията между двете страни. Той изрази надежда за подобряване на икономическото сътрудничество между страните, като не спести съществуването на проблеми, спад на стокообмена между двете страни.

Проблеми има и по отношение на „Турски поток“, посочи Медведев, като заяви, че се „надява на конкретни стъпки, за да не се случи най-лошото като с „Южен поток“, така че в бъдеще да няма никакви пречки по отношение на този проект“.  "За по-нататъшни конкретни стъпки аз се надявам, че ще може да говорим, след като бъдат дадени съответните гаранции. Имам предвид не от страна на правителството на България. Имам предвид, когато Европейската комисия предостави надеждни гаранции за това, че в бъдеще този проект няма да се провали и пред него няма да има никакви пречки", заяви Медведев. Тоа допълни, че разчита и на работа от страна на София по тези въпроси.


Българският премиер от своя страна призна щетите, които руската страна е понесла от спирането на „Южен поток“, особено „Газпром“, чиито тръби за газопровода залежаваха дълго време на българските пристанища.  „Неслучайно премиерът (Медведев) иска засилени гаранции от ЕС. Първо заради желанието да бъдем добри партньори“, каза Борисов. Министър-председателят поясни изказването си по-рано по отношение на газовия поток на руския газ през страната ни. Той бе ясен, че „България не иска нови количества газ. В момента през Украйна транзитът е 15 – 16 млрд. куб м. Изобщо не става въпрос за други количества, а да запазим капацитета, който имаме“, каза българският премиер, като обърна внимание, че при спиране на транзита през Украйна българските тръби остават празни. В този смисъл той обясни, че не става въпрос за зависимост от руския газ.  „Да говорим за зависимост (от Русия)?  При 15 млрд. куб м изобщо не може и да става дума“, категоричен бе Борисов.  Нещо повече, той направи разлика по отношение на политиците, които са против преминаването на продължението на газопровода "Турски поток" през страната ни, като ги определи, като предаващи националните интереси.

Премиерите на Русия и България коментираха след разговорите и проектът за АЕЦ „Белене. 


Руският министър-председател Дмитрий Медведев посочи, че руската страна е „готова да разгледа участието си в него“, като припомни, че руската корпорация „Росатом“ има опит в изграждане на такива проекти на територията на Европейския съюз.

„Какво ще бъде участието (на руската страна) ще каже търга“, заяви ясно от своя страна Бойко Борисов. „Нека (търга) да е максимално открит и честен“, каза той, като си пожела присъствие на максимален брой кандидати. „Ние останахме от малкото страни, които отстояват въглищата, но емисиите стават все по-скъпи. Благодарихме на „Росатом“ за удължаване на живота на блоковете (на АЕЦ „Козлодуй“) , но тези години ще се изтърколят и няма да имаме базова мощност. Сиреч, след 10-12 години ще имаме нужда и ще внасяме ток. А ние имаме два български реактора на река Дунав“, каза българският министър-председател. Той уточни, че който и да спечели търга е може да разчита на помощта на „Росатом“. „Въпросът не е НАТО или Русия. Ясно съм казал, че Черно море трябва да е зона за туризъм и приятелски действия. Защото Черно море е тясно за военни действия“, каза премиерът.

 

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов посрещна председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев и водената от него делегация на площад „Александър Невски“, след което гостът поднесе венец на Паметника на незнайния войн. Програмата на посещението продължава със среща на четири очи между двамата премиери в сградата на Министерския съвет.

 

В делегацията на председателя на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев са: Олга Голодец, заместник-председател на правителството, Денис Мантуров, министър на промишлеността и търговията, председател на руската част на Руско-Българската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество, Александър Новак, министър на енергетиката, Максим Орешкин, министър на икономическото развитие, Максим Топилин, министър на труда и социалната защита, Зарина Догузова, ръководител на Федералната агенция по туризъм, Александър Грушко, заместник-министър на външните работи, Алексей Лихачев, генерален директор на държавната корпорация за атомна енергия „Росатом“, Алексей Миллер, председател на управителния съвет на ПАО „Газпром“ и др.

По време на посещението на руската делегация, водена от премиера Медведев, България и Русия подписаха Протокол за изменение и допълнение на Договора за социална сигурност между двете страни. С промените се запазва възможността за придобиване на социални права от гражданите, работили или живели на територията на двете страни. Разрешават се и мъзникналите практически проблеми от досегашното приложение на документа. Измененията се очаква да облекчат и процедурите за отпескане на пенсии за българи и обратно.

Двете страни подписаха също така и програма със срок от две години за съвместни действия в туризма, като документът касае и защитата на законовите права на руските туристи в страната ни, включително и на притежаващите имоти от руски граждани у нас. 

Освен това министерствата на външните работи на Русия и България подписаха план за консултации между ведомствата.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща