БНЕБ: България вече е част от единния европейски пазар на електроенергия „Ден напред“

Енергетика / България
3E news
540
article picture alt description

 

Българската тръжна зона започна успешно работа в условията на пазарно обединение като част от единния европейски пазар „Ден напред“, с първи ден на доставка 12.5.2021 г. Българската независима енергийна борса (БНЕБ) вече участва в оперативните процеси по пазарно обединение заедно с Електроенергийния системен оператор  (ЕСО). Успешното обединение е резултат от тясното сътрудничество между българските и гръцките борсови оператори и електроенергийни системни оператори, както и регулаторните органи на двете страни.

„Най-значимото обединение в сектора на енергетиката на ЕС се очаква да бъде напълно завършено до края на годината с връзката на 4MMC границите (Чехия, Унгария, Румъния и Словакия) с MRC чрез проекта за междинно свързване Interim Coupling и непосредствено след това, чрез свързването на България през общата ни граница с Румъния.“, каза Константин Константинов, изпълнителен директор на БНЕБ, цитиран от пресслужбата на оператора.

Проектът за пазарно обединение между България и Гърция стартира като част от регионалния проект  Italian Borders Working Table (IBWT) с официално решение на Управляващия комитет на IBWT, взето на 1.3.2020 г. Всички участващи страни следваха взаимно договорения план и завършиха успешно и в срок всички необходими подготвителни и тестови дейности.

На пазара „Ден напред“ днес за първи път бе имплицитно разпределен трансграничен капацитет между Гърция и България чрез алгоритъма Euphemia. Реализираното ценово обединение позволява едновременно изчисляване на цени на електроенергията и трансгранични потоци в региона. Ефективното използване на  енергийната система и трансграничните инфраструктури в резултат на по-голяма координация между пазарите на енергия добавя стойност в полза на всички участници на българския пазар.

За SDAC

Единното обединение на пазарите „Ден напред“ (SDAC) в ЕС разпределя ограничения трансграничен капацитет за пренос по най-ефективния начин, обединявайки пазарите за електрически енергия на едро от различни региони посредством общ алгоритъм, отчитащ едновременно трансграничните ограничения при преноса, максимизирайки по този начин ползите за всички участници на пазарите.

Целта на SDAC е да създаде общ за цяла Европа трансзонален пазар за електрическа енергия “Ден напред“. Интегрираният пазар „Ден напред“ увеличава цялостната ефективност на търговията като насърчава конкуренцията, увеличава ликвидността и осигурява по-ефективно използване на ресурсите за производство в цяла Европа.

Допълнителна информация за SDAC:

http://www.nemo-committee.eu/sdac

https://www.entsoe.eu/network_codes/cacm/implementation/sdac/

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща