Бизнесът очаква леко понижение на цените при свързането с енергийните борси с Румъния и Унгария

Работодатели и синдикати сключват споразумение от 40 мерки с държавата

Енергетика / България
3E news
973
article picture alt description

Работодатели и синдикати проведоха извънредна среща при премиера Бойко Борисов. Обсъдени бяха 40 мерки, които ще залегнат в тристранно споразумение.В срещата участваха и вицепремиерът Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. Очаква се документът ще бъде подписан в края на януари, информира Дарик.

Акцент в разговорите бе и либерализацията на енергийния пазар у нас и свързването на Българския енергиен пазар с този на Румъния и Унгария. Очакванията му са, че след като идната година енергийната ни борса се свърже с тези в Румъния и Унгария, цената на тока дори да се понижи минимално. „Това ще означава минимално изменение на цената, по-вероятно в посока нагоре, но не заради либерализацията, а заради скъпите емисии СО2, които трябва да се плащат”, коментира председателят на АИКБ Васил Велев. По думите ми при свързване на българската енергийна система през Румъния, Унгария, с европейската, което се очаква да се случи следващата година, е възможно даже да има и движение на цената и в обратна посока, но не очакваме при 30 % либерализация, процентите да бъдат повече от 2-3 в двете посоки. За да се нотифицира механизма за търг за капацитети, необходимо условие е да има план за либерализация на пазара за бита. Това е необходимо условие, което се поставя от Брюксел. За нас необходимо условие е и прекратяване на договорите с ТЕЦ “Марица Изток 1” и ТЕЦ “Марица Изток 3” в Маришкия басейн, за да може те да участват в тези търгове за капацитети, съответно, за да бъде плавен този преход. За да се минимизира риска от поскъпване на цената, се предлага това да не става за една година, а поетапно – от 3 до 5 години, такъв е европейският опит. Това са няколко мерки, които трябва да бъдат извършени: механизъм за търг за капацитети, прекратяване на договорите и либерализация на пазара“, обясни Васил Велев.

По въпроса за електроенергията председателят на АИКБ обясни, че вероятно ще има увеличение на тока за бита, но то няма да е значително

Сред останалите мерки фигурира и предложения на работодателите за плащането на болничните. Други мерки са свързани с теми в социалната сфера и енергетиката. Коментиран е и въпросът с индустриалния ток. 

"Постигнали сме договорености между работодатели и синдикати по 4 направления за реформи, които предлагаме да започнат да се извършват през следващата година: бизнес среда и икономика,енергетика, демография, образование, пазар на труда, трудова миграция и социални въпроси", съобщи председателят на АИКБ Васил Велев след срещата при премиера.

Сред темите, които са били дискутирани на днешната среща е била и Европейската Зелена сделка, която беше обявена на 11 декември. Тя определя климатичните цели до 2050 г., за да може Европа да се превърне в първия континент, постигнал въглероден неутралитет. „Важните теми, които още днес дискутирахме, бяха зелената сделка, която беше оповестена от Брюксел и съответно измеренията за България: необходимостта България да се включи в програмата „Въглищни региони в преход“. Механизма за капацитети, който механизъм да бъде изработен, нотифициран и в него да участват централите от Маришкия басейн, включително и тези с дългосрочни договори“, посочи Велев.

Въпросът за болничните е сред темите, но по думите на Велев това далеч не е най-важния въпрос, като конкретни решения и предложения по него днес не са били обсъждани.

"Имаме решимост да постигнем споразумение за комплекс от мерки, които да ограничат злоупотребите и да създадат възможност за ускоряване на икономическия растеж“, посочи той. В тристранката ще се върнем, когато в дневния ред има предложени мерки и решения, продължаваме диалога в тристранен формат, на 6 януари е планирано такова заседание на лидерите на работодатели и и синдикати. Ще участва и вицепремиерът Томислав Дончев с екип, който прецени“, заключи той.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща